Eventi

Onomatobleja Show u Tuzli i Lukavcu: Humorom i satirom (s)rušimo predrasude

Ništa ne opisuje našu apsurdnu stvarnost bolje od političke satire. Onomatobleja Show je hit predstava ove jeseni, koja se kroz britki humor hvata u koštac sa stereotipima bh. društva.

Nakon uspješnih igranja u dvadesetak gradova širom Bosne i Hercegovine, Onomatobleja Show sada će gostovati u Tuzli i Lukavcu.

Da li su Srbi samo hrabri i rodoljubivi, Bošnjaci samo dobroćudni i gostoljubivi, a Hrvati kulturni i sposobni? Ovo su tipični pozitivni stereotipi o konstitutivnim narodima koji preovladavaju u svakodnevnom životu. Nažalost, mnogo je više negativnih stereotipa o konstitutivnim narodima, ali i o manjinama, ženama, omladini, starijim osobama, itd.

Ljude često određujemo kao pripadnike određenih grupa, zavisno od njihove kulture, vjerskih uvjerenja, porijekla i spoljašnjim obilježjima poput boje kože, visine, frizure ili načina oblačenja. To određivanje naziva se stereotip. Ako osobu ili grupu sudimo samo prema stereotipima, a ne kao pojedinca ili grupu pojedinaca, to već prelazi u predrasudu.

Kako prevazići stereotipe i predrasude i kako se boriti protiv njih? Nikola Rončević, Omer Hodžić i Luka Marijanović će vam u satiričnoj predstavi Onomatobleja Show na duhovit način dati odgovor na ovo pitanje.

Njih trojica u predstavi igraju lepezu živopisnih likova, čija imena su: Random Lovac,  Zdena Pičeta,  Đontra, MC Third Entity, MC OG ShnjakaBo i svi Ostali. Kroz formu stand-up komedije, trojica glumaca suprotstavljaju se sveopćoj stereotipizaciji bh. društva.

Publika u Tuzli moći će pogledati ovu duhovitu predstavu u četvrtak, 31.10.2019. u 19:30 sati u Kući Plamena mira. Nakon Tuzle, Onomatobleja Show gostuje u Lukavcu, u subotu 02.11.2019. u 20:00 sati, prostorije kluba BBCC.

Ulaz na predstavu je besplatan, a predstava nije primjerena licima mlađim od 15. godina. Predstava i turneja nastali su pod okriljem mostarskog OKC Abrašević, u sklopu projekta BHRI.

“Posmatrali smo našu stvarnost i pretočili je u jezik satire. Smatramo da kada neku predrasudu izdvojimo iz konteksta i kažemo je na pozornici, onda publika postaje svjesna njene apsurdnosti – tako nastaje humor Onomatobleje. Predstava sadrdži elemente stand-up komedije, skečeve, imamo čak i rap-battle. Odlučili smo da napokon riješimo pitanje ko je počeo rat, ko je pobijedio u ratu i čija je Bosna i Hercegovina, i shvatili smo da je najbolji mogući način rap-battle“ – objasnili su autori Onomatobleja Showa.

Mnogi stereotipi i predrasude nastaju u najužem krugu porodice, a razvijaju se kroz različite kanale.

Dva su načina na koji možemo prevazići predrasude: razvijanjem svijesti o njima i širenjem pogleda na svijet. I jedno i drugo nudi nam Onomatobleja Show, predstava koja bojama britkog humora obilježava jesen 2019.

Na vrh