Tuzla

Omladnski pokret “Revolt” se oglasio povodom poskupljenja karti u gradskom i prigradskom saobraćaju

Sedmicu na izmaku obilježilo je ponovno poskupljenje dnevne karte u gradskom i prigradskom saobraćaju (GIPS d.d. Tuzla). Poskupljenje je to po drugi puta u kratkom periodu.

Dodatni je to udar na džepove građana i građanki Tuzlanskog kantona. Učenike. Studente. Radnike. Penzionere. Sve one koji svakodnevno koriste usluge javnog prijevoza.

Građani i građanke ogorčeni. Svoje nezadovoljstvo dijelili su putem društvenih mreža, gdje su isplivali i drugi problemi s ovim prijevoznikom. Kao, naprimjer, da sve linije svakodnevno i kasne. Ne ulazeći u opravdanost iznesenih primjedbi, kako na cijenu, tako i na kvalitetu usluga, Omladinski pokret Revolt smatra da jednom za svagda treba rasvijetliti pitanje javnog prijevoza i konkretno učešće Grada u organizaciji istog.

Novost je i to što ovoga puta iz GIPS-a nisu smatrali za shodno niti da obavijeste javnost koji su konkretni razlozi za posljednje poskupljenje, te da ne znamo koji je konkretan uzročnik izmjene kalkulacije cijene koštanja navedenih usluga. Nismo sigurni da je razlog ponovno povećanje cijene nafte na svjetskom tržištu, jer se ne možemo sjetiti kada je pad cijena nafte rezultirao smanjenjem cijena karata u gradskom prijevozu.

U cilju dobijanja relevantnih informacija o konkretnim razlozima povećanja cijena, obratili smo se i nadležnim gradskim službama, te ćemo javnost blagovremeno obavještavati.

Možda bi trebalo razmisliti da se na vrijeme napravi informativni raspis o izražavanju interesa drugih potencijalnih učesnika u organizaciji javnog prijevoza, za početak, samo na području Grada Tuzle. Malo zdrave konkurencije u učmaloj organizaciji javnog prijevoza sigurno neće biti na odmet. Mnoge bi to i uozbiljilo. Nadamo se da će gradske službe koje su zadužene za brigu o javnom prijevozu prepoznati ovu dobronamjernu sugestiju i ispitati javno mnijenje o postojanju interesa i drugih privrednih društava za organiziranje javnog prijevoza po povoljnijim uslovima. Ako ne povoljnijim, onda sigurno kvalitetnijim javnim prijevozom, čime bi građani i građanke Tuzle osjetili poboljšanje brige za kvalitet života u Gradu.

Nastavit’ ćemo pratiti ponašanje sviju učesnika u ovoj čitavoj halabuci sa akcentom na građane/ke koji, na kraju, trebaju da daju konačan sud…

Na vrh