Politika

Omer Berbić – Zastupnici sa područja TK su krivi za ovakvo stanje u našem kantonu

Za sam kraj godine zanimljivu opservaciju na svom FB profilu iznio je Omer Berbić, član Gradskog vijeća Tuzla …

  • Svaka čast vladi Sarajevskog kantona na dizanju porodiljskom naknada na 1000 KM mjesečno što je izuzetan pokazatelj šta se može ukoliko se javnim novcem upravlja na bolji način, no to je dokaz apsolutne financijske centralizacije države.
  • Da u Federalnim zastupnicima sa TK ima trunka samopoštovanja, oni ne bi glasali niti za jednu odluku vlade Novalića bez izmjene javnih prihoda gdje bi u TK išlo minimalno 700/800 miliona KM godišnje na uštrb današnjih 450. To bi morao biti prvi dokaz lokal-patriotizma. Nažalost, mnogi od njih ne žive više na TK niti imaju dodir sa realnosti u Sapni, Teočaku, Gradačcu, Tuzli, Srebreniku, itd. Oni žive na Marin Dvoru.
  • Realnost naša je da imamo najgore ceste, najveći odlazak stanovništva i najniže plate u državi. Nesaglediva je realnost za političko Sarajevo i Mostar da mi imamo najviše potrebe za novcem jer je naših 13 opština i gradova raštrkano, da imamo najviše škola te najveću potrebu za željeznicom i autoputem u državi. Ne, ovoj državi je bitnije napraviti put prema moru nego put industriji sa TK prema EU. Nakon ovog poteza zastupnici sa TK, bilo koje stranke moraju tražiti da se centrala elektroprivrede i Ministarstva energetike i rudarstva FBiH premjesti u Tuzlu gdje realno i pripadaju. Ukoliko se ovo ne desi, TK uskoro postaje najzabačeniji dio države.
  • Neka je na obraz svakom zastupniku sa TK koji ne insistira na ravnomjernijoj potrebi dijeljenja novca, vi ste direktni krivci za manjak optimizma na našem kantonu, odnosno on već odavno nije vaš. Nekada pokažite zube i recite ne vašim vođama – napisao je Berbić.
Na vrh