Tuzla

Omer Berbić je učio od onih čiji je slogan bio: Sve za Tuzlu, Tuzlu ni za šta

U prepunoj Sali Narodnog pozorišta u Tuzli večeras je završni predizborni skup održao Omer Berbić, kandidat Naše stranke za gradonačelnika Tuzle.

Na skupu su govorili Muharem Kabil, predsjednik Gradskog odbora NS Tuzla, Srđan Mandić, načelnik Općine Centar i potpredsjednik Naše stranke, Mirsad Čamdžić, potpredsjednik Naše stranke i zastupnik u Parlamentu FBiH, Mirjana Marinković Lepić, predsjedavajuća Parlamenta FBiH, Selim Bešlagić, legendarni ratni gradonačelnik Tuzle, i sam Omer Berbić.

 

 

Kabil se kroz šalu osvrnuo na kritičare Omera Berbića koji Berbiću zamjeraju što je mlad: „Svi takvi su govorili kako je dosta starih. Ponudite im mladog čovjeka, onda kažu da ne valja što je mlad. Čini mi se da bi oni željeli nekog od 30, ali sa 40 godina iskustva. Kad nađu takvog, Omer će, ubijeđen sam, odustati”.

 

 

Srđan Mandić je kao posebno vrijedne istakao dvije stvari za koje se Omer zalaže, a to su depolitizacija lokalne uprave te njeno otvaranje građanima. Također je naglasio da će Omer uistinu uraditi ono za šta se zalaže, a razlog tome je njegov ostanak u Tuzli unatoč tome da je mogao otići: „Omer je mogao da bude gdje želi i da radi šta želi, ali je odlučio da ostane u svom gradu i dao ono najvrjednije što ima, a to su njegova energija i mladost, da njegov grad bude onakav kakvim ga vidi njegova generacija.”

 

 

Mirsad Čamdžić se, između ostalog, obratio neodlučnim biračima poručivši im: „Bačen glas je samo onaj glas koji je dat onome u čiju ideju ne vjerujemo. U Omera nema razloga nevjerovati:”

 

 

Marinković Lepić je rekla da će kao gradonačelnik u njoj imati iskrenu partnericu u radu za dobrobit Tuzle: „Zajednički ćemo kroz federalni budžet učiniti da Tuzla bude bolja.”

 

 

Selim Bešlagić se osvrnuo na rad prethodnog gradonačelnika Jasmina Imamovića rekavši da ga je posebno povrijedilo to što je apsolutno zanemario ulogu mjesnih zajednica u upravljanju Tuzlom i što je na svoj kabinet stavio blindirana vrata te nije primao građane. Promjena u tom smislu je jedna od ključnih stavki u Berbićevom programu. Bešlagić se Berbiću obratio i emotivno, kao član porodice, kao njegov djed, opomenuvši ga riječima: „Tvoj uspjeh i neuspjeh je i moj uspjeh i neuspjeh.”

 

 

Nenad Čanak, poznati srbijanski političar, osvjedočeni prijatelj BiH, na osnovu svog iskustva savjetovao je Berbiću šta treba da ga vodi kad postane gradonačelnik:  „Od prvog dana, kad uđeš u kabinet gradonačelnika, treba da ti na umu bude onaj zadnji dan, kad budeš izlazio i pitanje: kakav sam trag iza sebe ostavio.”

Čanak ne sumnja da će Berbić mandat provesti u skladu s najvećim etičkim standardima jer kako kaže: „Učio je od onih čiji je slogan sve za Bosnu, Bosnu ni za šta; sve za Tuzlu, Tuzlu ni za šta.”

 

 

Berbić se zahvalio na podršci. Također se obratio i onima koji ga kritikuju zbog njegove mladosti. Naveo je niz savremenih progresivnih političara koji su u njegovim godinama napravili izuzetne stvari, između ostalih i trenutnu premijerku Finske, ali je naveo primjer i iz bosanske tradicije: „Husein kapetan je s 27 godina poveo najveću pobunu u BiH” time jasno dajući do znanja da se glas mladih ljudi mora slušati i da se zemlja mora graditi u skladu s njihovim zahtjevima.

Ono što smatra najvažnijim jeste da će stalno biti u kontaktu s građanima, što je u Tuzli, po njegovim riječima, izgubljenja praksa: „Gradonačelnik Tuzle nije Obama. On treba da se bavi rupama na cesti, kanalizacijom, gradskim saobraćajem, stvarima od kojih grad živi.”

Na kraju je ponovio svoj broj telefona, što je činio i tokom kampanje, poručivši građanima da ga slobodno direktno kontaktiraju u vezi s problemima koje grad ima i obećao je da broj neće mijenjati i nakon što postane gradonačelnik.

 

 

 

*** SPONZORIRANO POLITIČKO OGLAŠAVANJE

Na vrh