Aktuelno

Olivera Sadiković: Epidemiološka situacija u TK alarmantna, vlastima bitnija politička takmičenja

Gradski odbor Naše stranke Tuzla je mnogo puta ukazivao na problem zagađenja u Tuzli, Lukavcu, Živinicama, kao i na to da je problem prisutan i u drugim područjima Tuzlanskog kantona.

Šokantno je da ovaj problem sve više eskalira direktno pogađajući ono što je jedno od osnovnih prava čovjeka – pravo na zdravlje, a da konstantno nema baš nikakvih pomaka u rješavanju istog.

“Zavod za javno zdravstvo TK objavio je statističke podatke za predhodna četiri mjeseca gdje se navodi da je od bolesti respiratornih organa u ovom periodu oboljelo blizu 18.500 stanovnika TK. Ovo je broj registrovanih pacijenata koji su se javili na pregled na svim nivoima zdravstvene zaštite. Šta je sa dodatnim i sigurno velikim brojem onih koji nisu posjetili ljekara?”, rekla je predsjednica Gradskog odbora Naše stranke Tuzla Olivera Sadiković.

“Hoće li napokon doći vrijeme da se Skupština Tuzlanskog kantona počne baviti interesima svojih građana ili nam vlada/e, ministarstva i zastupnici trebaju i dalje služiti za međusobna obračunavanja, raspirivanje nacionalističkih netrpljivosti i iskorištavanje svog položaja za stranački i lični interes?”,   pita Sadiković.

“Kada sedmično u prosjeku 992 osobe obole od nekog oblika bolesti disajnih puteva, pa valjda je krajnje vrijeme sa se nešto sistemski uradi na zaštiti građana i građanki. Ne mogu jedina rješenja biti preporuke tipa “ostajanja kod kuće”, “izbjegavanja kontakta sa bolesnim” i slično, jer život mora teći”, ističe Sadiković.

Navela je također i da vladajuće strukture imaju obavezu osigurati svim stanovnicima ambijent sigurnog življenja, ali tu obavezu konstantno zanemaruju.

“Raspodjela i nadzor nad sredstvima za finansiranje zaštite okoliša napokon mora postati transparentno. S druge strane, potrebno je poduzeti konkretne korake zdravstvenih preventivnih mjera u poboljšanju zdravstvenog stanja stanovništva kao što su zdravstvena edukacija i skrining respiratornih bolesti. I napokon, kada se građani i građanke Tuzlanskog kantona razbole od neke od respiratornih bolesti, u velikom broju slučajeva moraju dobro izvagati da li si mogu priuštiti sve preporučene lijekove. Ovi lijekovi moraju biti na esencijalnoj listi i ne smije se desiti da im porodični ljekar kaže da nema recepata”, zaključila je Sadiković.

Na vrh