Business

Olimpijska ljepotica puna gostiju: Jahorina bilježi najuspješniju ljetnu sezonu u historiji

Olimpijska ljepotica Jahorina ovo ljeto je jedna od najposjećenijih i najpoželjnijih turističkih destinacija i prava ljetna oaza za ljubitelje odmora na planini. To potvrđuju zvanični podaci o broju noćenja na Jahorini ostvarenih u julu i avgustu, ali i rezervacije za narednih desetak dana. O popularnosti planine svjedoče i užurbani radovi na izgradnji novih objekata za smještaj turista.

 

jahorina 2

Ovih dana planina živi punim kapacitetima i vrvi od gostiju koji dolaze iz cijele BIH i Srbije.

Ovo je i veliki uspjeh i motivacija za budućnost za Olimpijski centar Jahorina, nakon što su u martu, aprilu i maju zabilježeni katastrofalni rezultati usljed situacije sa koronavirusom i nemogućnosti kretanja, te rada hotela i drugih objekata.

jahorina 3

– Do srijede je ostvareno više od 21.000 ljetnih vožnji na OC Jahorina i zabilježen je porast od gotovo 240% u odnosu na prethodnu godinu u istom periodu, kada je ostvareno 6.200 ljetnih vožnji. Prethodni vikend je bio najposjećeniji ove sezone, kada je zabilježeno gotovo 1.700 ljetnih vožnji samo u subotu 8. i nedjelju 9. avgusta. Promet je takođe uvećan za više od 260% u odnosu na prethodno ljeto koje je bilo rekordno po svim parametrima. Prognoziramo da će ova ljetna sezona biti najuspješnija u historiji što nam je posebno drago. Novi sadržaji i bogatija ljetna ponuda je zaista pravi potez, posebno u ovim uslovima kada su putovanja ograničena i kada svi pronalaze utočište u prirodi i planini. Jahorina je sada zaista raj za aktivan odmor i potpuni bijeg od svega što nas svakodnevno opterećuje i zamara i posjetioci su to prepoznali – kaže Sanja Ćeremidžić, stručni savjetnik za odnose sa javnošću Olimijskog centra Jahorina.

jahorina 4

Pored samih prirodnih ljepota kojima Jahorina obiluje, na porast broja turista u ovoj ljetnoj sezoni je utjecalo mnoštvo zanimljivih sadržaja.

 

– Jahorina je već postala prepoznatljiva po planinskom bobu na šinama dužine 2,5 km, najdužem u regionu. Bob dostiže brzinu od 40 km/h i jedan je od 10 najvećih u cijeloj Evropi.  Svakodnevno su u pogonu i naše nove, velike adrenalinske atrakcije, tower, loopster i sky dive, koji su raspoređeni na Poljicama i na Jezeru na vrhu planine. Posjetioci se mogu oprobati i u ljetnom sankanju, vožnji xRaycera, vožnji bicikala, ali i uživati u dugim šetnjama planinskim stazama. Jezero na vrhu planine smo ambijentalno uredili sa šetališnom zonom, molom i klupama, osvijetlili smo šetačku stazu oko jezera. U toku je i nabavka ljetnih zabavnih sadržaja za jezero (pedaline, pontoni, lopte) pa će i ove zanimljive atrakcije dodatno obogatiti ljetnu ponudu. U planu je izgradnja velikog igrališta za djecu sa druge strane jezera. Uradili smo i osvjetljenje trase dužine od 4.200 metara koja vodi do olimpijskog bara. Uz olimpijski bar i polaz najdužeg u regionu boba na šinama, u planu je da vrh planine bude centar zabave i dešavanja u toku ljetne sezone – dodaje Ćeremidžić.

jahorina 5

Hotelski kapaciteti na Jahorini su popunjeni i već danima je nemoguće rezervisati spavanje. Najviše je gostiju iz Sarajeva, Beograda, Novog Sada, Loznice, Banja Luke… Među najpopularnijim hotelima je Lavina, čiji kapaciteti su popunjeni sve do 24. avgusta.

 

– U julu je zabilježen porast broja gostiju u odnosu na prošlu godinu, dok je tekući mjesec i u 2019. zbog visokih temperatura i povoljnih vremenskih prilika bio odličan, tako da se nadamo da do kraja mjeseca bude tako i ove 2020. Većina gostiju je iz Bosne i Hercegovine i Srbije – kažu iz menadžmenta Lavine.

jahorina 7

Hiljade gostiju ovih dana uživaju u šetnjama prirodom, a ne smetaju im ni povremeni pljuskovi.

 

– Zbog cijele situacije odlučili smo da ovo ljeto uživamo u ljepotama naše domovine. Redovno posjećujemo olimpijske ljepotice. Ovaj put smo izabrali Jahorinu koja pruža mnogo mogućnosti. Poslužilo nas je i vrijeme, tako da smo se popeli na sami vrh planine- kaže bračni par Hadžić koji je uživao u sunčanom danu sa svojim sinovima.

 

jahorina 6

Porodica Nikolić iz Loznice već godinama dio ljeta provodi na Jahorini, gdje imaju vikendicu.

 

– Na Jahorini će svako naći nešto za sebe. Mi uživamo u prirodnim ljepotama, a ovaj dan je rezervisan za vožnju kvadom – kažu Nikolići.

Na vrh