Eventi

Olimpijada u Tuzli počinje u ponedjeljak, u četvrtak Veče humanosti i dobrote „Nismo drugačiji“

Dugo najavljivani projekat, Prijateljsko takičenje Specijalne olimpijade „Parallel“, počet će u ponedjeljak, 7. maja, ceremonijom otvaranja u Univerzitetskoj dvorani. Očekuje se prisustvo velikog broja javnih ličnosti iz svijeta politike, sporta, kulture, a od ambasadora, dolazak su najavili Elvir Bolić i Igor Emkić.

„Dugo smo pripremali ovaj projekat i evo, konačno smo stigli u ciljnu ravninu. Završene su prijave za takmičenje, na kojem će učestvovati oko 400 takmičara i 20 klubova osoba sa poteškoćama u razvoju. Takmičiti će se u pet sportova, a to su fudbal, košarka, plivanje, atletika i stoni tenis“, kazala je jedna od dvoje glavnih koordinatora na projektu, Alisa Dedić.

 

Pored sportskog dijela, u okviru manifestacije će se organizovati zajedničke radionice u Studentskom centru „Dorrah“, Veče humanosti i dobrote „Nismo drugačiji“, te javna tribina na kojoj će se govoriti o statusu, problemima i mogućnostima osoba sa poteškoćama u razvoju.

 

„Među prvim, koji su podržali naš projekat, bila je Emina Mumbašić, direktorica Studentskog centra „Dorrah“. Ona je i prošle godine podržala sve naše aktivnosti, a ove godine se apsolutno stavila na raspolaganje za sve što nam je potrebno, tako da će jedan dio aktivnosti biti realizovan upravo u Dorrahu. Razlika u odnosu na prošlu godinu je Veče humanosti i dobrote „Nismo drugačiji“. To je humanitarni koncert koji organizujemo s ciljem prikupljanja novčanih sredstava koje planiramo usmjeriti na liječenje Jasmina Zubčevića iz Tuzle, te jedan dio za adaptaciju prostorija u kojim borave osobe sa poteškoćama u razvoju i uklanjanju barijera i omogućavanju nesmetanog pristupa javnim ustanovama osobama sa bilo kakvom vrstom invaliditeta.,“ riječi su Nermina Alibašića.

Untitled-1

Veče humanosti i dobrote „Nismo drugačiji“ se organizuje u saradnji sa Hayat produkcijom, a nastupiti će Denial Ahmetović, Kemal Hasić i Azra Husarkić. Koncert će se održati u Univerzitetskoj dvorani, u četvrtak, 10. maja sa početkom u 20 sati. Cijena ulaznice je simboličnih 3 KM, a mogu se nabaviti u Nargila baru „Čaršija“ na Sonom trgu, u kancelariji SV „MEDICUS“, te u CD Shop „Mido“ na Korzu.

 

Podršku održavanju manifestacije dala je i svjetska organizacija Specijalne olimpijade, te će u srijedu, 9. maja, u Tuzlu iz Brisela doputovati njihove dvije predstavnice, Jenni Hakkinen (zadužena za program mladih i Unified sport) i Ilse Hemmelmayer (zadužena za Health program).

31318373_1897980723580262_6876103092148086579_n

„Projekat je dostigao daleko veće razmjere u odnosu na prošlu godinu. Mnogo više osoba se aktiviralo s ciljem da pruže podršku osobama sa poteškoćama u razvoju. Dakle, njima nije potrebna pomoć, nego podrška u njihovom nastojanju da pokažu sve ono što znaju i mogu. Projekat je podržan i od svjetske organizacije, a njhovi predstavnici će biti učesnici Javne tribine koja će biti održana na Medicinskom fakultetu 11. maja. Pored njih, jedan od predavača će biti i diplomirani psiholog iz Beograda, Ivana paunović, te Kada Delić, direktorica Specijalne olimpijade BiH.“

 

Ambasadori 3. Prijateljskog takmičenja Specijalne olimpijde su Asmir Begović, Igor Emkić, Amel Tuka, Mirsad Bektić, Elvir Bolić, Damir Hadžović i Roberto Soldić. Pored sedam odabranih, veliki broj javnih ličnosti su podržali manifestaciju. Željeli su biti drugačiji i pružiti ruku osobama sa poteškoćama u razvoju, dali su im priliku da ispričaju svoju priču.

 

Organizator Prijateljskog takmičenja Specijalne olimpijade „Parallel“ je Studentsko vijeće „MEDICUS“, a suorganizatori su Univerzitet u Tuzli, Medicinski fakultet, Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ i Specijalna olimpijada BiH. Sve navedene aktivnosti će se realizovati pod pokroviteljstvom Vlade Tuzlanskog kantona, Ministarstva za kulturu, sport i mlade i Grada Tuzla i Ljekarske komore TK.

Na vrh