Aktuelno

Ojačati sistem njege i pomoći u kući licima treće životne dobi

U Gradskoj upravi, danas je održan radni sastanak, kojem su prisustvovali gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović i predstavnici Švicarskog crvenog križa, Juerg Frei, šef odjela za Evropu i Aziju, Alexandra Papis, koordinator programa u BiH i Moldaviji i Mihela Hinić, direktorica Ureda Švicarskog crvenog križa u BiH. Tokom sastanka prisutni su razgovarali o projektu Usluga njege i pomoći u kući starim i iznemoglim osobama, koji se, u Tuzli, implementira uz podršku Grada i Švicarskog crvenog križa. Cilj projekta je da se, na području grada Tuzla, ojača sistem njege i pomoći u kući licima treće životne dobi, ali i svim ostalim ljudima kojima je za ostanak u vlastitom domu potrebna njega i pomoć od strane drugog lica.

Gradonačelnik je izrazio zadovoljstvo uspjehom zajedničkog projekta Švicarskog crvenog križa i Grada Tuzla “Usluga njege i pomoći u kući starim i iznemoglim osobama”. Istakao je da će gradska administracija nastaviti ulagati sredstva, iz budžeta grada, u tu oblast jer postoji potreba za kućnom njegom naših sugrađana u trećoj životnoj dobi.

U BiH i Tuzli izraženi su veliki demografski problemi, što dovodi do toga da je sve više starih osoba, kojima članovi njihove porodice nisu u mogućnosti pružiti potrebnu njegu, jer najčešće ne žive u ovom gradu ili BiH.

Predstavnici Švicarskog crvenog križa istakli su da je Grad Tuzla, s ponosom, mjesto nastanka usluge kućne njege starim i iznemoglim osobama u Bosni i Hercegovini, odakle se širi u druge općine i gradove. Zahvalili su gradonačelniku Imamoviću i gradskim službama na veoma uspješnoj saradnji, ali i projektima, koji pomažu u mentalnom zdravlju građana i drugim različitim oblastima.

Tokom današnjeg sastanka dogovoren je i nastavak saradnje Švicarskog crvenog križa i Grada Tuzla.

Na vrh