Politika

Ogrešević: Napokon imamo priliku okončati sistemsku diskriminaciju u BiH uzrokovanu dejtonskim uređenjem

Predsjednik Narodnog evropskog saveza (NES) BiH Nermin Ogrešević reagovao je na posljednju presudu Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu Slaven Kovačević.

“Presuda Evropskog suda za ljudska prava, prema kojoj Bosna i Hercegovina treba biti jedna izborna jedinica pri izboru članova Predsjedništva BiH te da se svi građani moraju pitati pri izboru delegata Doma naroda Parlamentarne skupšine Bosne i Hercegovine, potvrdila je ispravnost stavova NES-a koje smo zastupali tokom pregovora o izmjenama Izbornog zakona BiH i Ustava u Neumu i Sarajevu.

Presuda Evropskog suda treba biti osnov svih naših budućih pregovora, nešto će zastupati sve one političke snage koje žele da Bosna i Hercegovina bude uređena kao evropska, demokratska država u kojoj ima dovoljno prostora za sve naše građane, pravoslavne, katoličke, islamske, kao i svih drugih vjeroispovijesti.

Upravo to je NES zastupao tokom svih pregovora i nije niti pedlja odstupio od tih stavova.

Presuda Evropskog suda za ljudska prava je prilika da se konačno okonča sistemska diskriminacija u Bosni i Hercegovini uzrokovana dejtonskim uređenjem.

Uostalom, to će Bosna i Hercegovina svakako morati uraditi ukoliko želi biti dio Evropske unije.

Zbog toga ne treba dozvoliti nikakva kalkulisanja i popuštanja kada je u pitanju provedba ove važne presude Evropskog suda za ljudska prava”, poručio je Ogrešević.

Na vrh