Tuzla

Održanom takmičenje učenika mašinskih tehničkih škola TK u 2D crtanju i 3D modeliranju

Kantonalno takmičenje mašinskih tehničkih škola se održalo 29.03.2022.godine u Mješovitoj srednjoj školi Gračanica.

Na kantonalnom takmičenju mašinskih tehničkih škola učešće je uzelo devet mješovitih srednjih škola koje obrazuju učenike mašinske struke. Učenici su se takmičili u okviru stručnog zvanja mašinski tehničar operator za CNC mašine i to iz obrade struganjem na CNC mašinama te obrade glodanjem na CNC mašinama. U okviru stručnog zvanja mašinski tehničar za kompjutersko projektovanje učenici su se takmičili iz kompjuterskog crtanja 2D te kompjuterskog modeliranja 3D.

 

Učenici su radili na licenciranim softwerima AutoCad i Solidworks te su u određenom vremenskom intervalu morali da modeliraju/nacrtaju jako zahtjevne crteže odnosno modele. Pa s tim u vezi i rezultati su bili odlični. Kada je riječ o obradi na CNC mašinama, učenici su bili obavezni da naprave program i prilagode ostale parametre koji su se zahtjevali od takmičara.

 

  • Omar Karabegović I mjesto iz Kompjuterskog crtanja 2D
  • Kristian Divković I mjesto iz Kompjuterskog modeliranja 3D
  • Bratanović Ermin II mjesto Obrada glodanjem na CNC mašinama
  • Paščanović Edvin II mjesto Obrada struganjem na CNC mašinama

Mentori učenicima su vrsni profesori mašinske grupe predmeta Emir Teskeredžić i Amir Hajdarhodžić.

 

Važno je istaći značaj učenja ovih softwerskih paketa jer nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja u Mašinskoj školi Tuzla, dobijamo učenika sa svim kompetencijama neophodnim za IT sektor u mašinskoj struci. Također, nastavni planovi i programi su prilagođeni savremenim potrebama tržišta rada te opremeljenost škole zadovoljava najviše nivoe jer omogućava individualni pristup u radu (jedan učenik-jedan računar).

 

Poruka budućim srednjoškolcima koji još nisu sigurni gdje nastaviti svoj put: „Ko želi da nauči AutoCad, Solidworks, programiranje i rad na CNC mašinama, Mašinska škola Tuzla je pravo mjesto za to!“


Komentari

Na vrh