Tuzlanski kanton

Održana Svečana sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona: „DELUJMO U DUHU NASLJEĐA 25. NOVEMBRA!“

Nizom svečanih aktivnosti institucije Tuzlanskog kantona danas obilježavaju 25. novembar Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Nakon što su delegacije Skupštine i Vlade Tuzlanskog kantona, boračkih saveza i udruženja, te političkog i javnog života Tuzlanskog kantona, položile cvijeće na spomen obilježjima na Slanoj banji u Tuzli održana je Svečana sjednica Skupštine  Tuzlanskog kantona.

Prigodan govor u povodu Dana državnosti Bosne i Hercegovine održao je predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona Žarko Vujović.

Podsjećajući na historijske činjenice o prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a, na kojem je, 25. 11. 1943. godine, obnovljena državnost BiH, predsjednik Vujović je istakao da je i tada bilo onih koji su za Bosnu i Hercegovinu zagovarali poziciju pokrajine. Zahvaljujući svijesti i odlučnosti njenih naroda BiH je dobila ravnopravan status republike unutar jugoslavenske zajednice, naglasio je predsjednik Vujović. Istakao je da danas trebamo posebu pažnju posvećivati procesima koji nas udaljavaju od principa koje je uspostavio ZAVNOBiH. To su prvenstveno principi ravnopravnosti naroda odnosno građana i  nedjeljivosti države.

„Već godinama ne jenjavaju snage koje pokušavaju da obesmisle te principe, da Bosnu i Hercegovinu pokažu kao nefunkcionalnu zemlju, zemlju koja nema budućnosti. No, bez obzira na to koliko su snažne i uporne te snage, duboko vjerujem da su naše – snage koje zagovaraju jedinstvenu, nedjeljivu, suverenu zemlju ravnopravnih građana koji u njoj žive mnogo jače“ kazao je predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona Žarko Vujović.

On je naglasio da je, bez obzira na sve izazove sa kojima se suočavala Bosna i Hercegovina u prijelomnim historijskim trenucima, uvijek postojala kritična masa patriota za koje podjela zemlje nije dolazila u obzir. Tako je i danas.

„Garancija opstanka ove zemlje je kritična masa Bosanaca i Hercegovaca koji predano rade na jačanju institucija Bosne i Hercegovine, njenoj integraciji u Evropsku uniju i NATO savez i na usvajanju najviših evropskih i svjetskih standarda pravne države u kojoj je zagarantovana jednakost svih građana i maksimalna zaštita ljudskih prava i sloboda. Naravno, čuvajući i njegujući sve različitosti koje Bosnu i Hercegovinu čine tako posebnom i bogatom zemljom“ kazao je predsjednik Vujović.

Uz čestitke u povodu Dana državnosti Bosne i Hercegovine  građankama i građanima predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona uputio je i poziv na zajedničko djelovanje u duhu nasljeđa 25. novembra 1943. godine, a u skladu s potrebama doba u kojem živimo.

Svečanu sjednicu Skupštine Tuzlanskog kantona, prigodnim programom, uveličali su učenici Srednje muzičke škole „Čestmir Mirko Dušek“ i Gimnazije „Meša Selimović“ Tuzla. Sjednici su, osim poslanika, prisustvovali i Premijer Tuzlanskog kantona, članovi Vlade, direktori javnih ustanova i preduzeća, predstavnici boračkih udruženja te brojni drugi gosti iz javnog i političkog života Tuzlnskog kantona. Nakon svečane sjednice obilježavanje Dana državnosti u Tuzlanskom kantonu nastavljeno je svečanim defileom, te prigodnim kulturno-umjetničkim programom na Trgu slobode u Tuzli. Večeras u 20 sati u Bosanskom kulturnom centru Tuzlanskog kantona bit će održan i svečani koncert „Moja BiH“.

Na vrh