Kult(ura)

Održana sjednica organizacionog odbora horskog šampionata «Lege Artis» – «Novi koncept, brojni koncerti i preko hiljadu horskih pjevača u junu u Tuzli»

Peti horski šampionat «Lege Artis» će u Tuzli od 4. Do 7. juna okupiti najveća imena evropske i svjetske horske muzike i ansamble iz cijelog svijeta. Prvi mali jubilej, pet godina uspješnog postojanja, šampionat «Lege Artis» će obilježiti još jednim spektaklom horske muzike i potpuno novim konceptom.

«Izuzetno smo ponosni na činjenicu da smo izrasli u jednu od vodećih horskih manifestacija u ovom dijelu Evrope, o kojoj se u horskim krugovima priča tokom cijele godine. U susret petom šampionatu održana je prva sjednica Organizacionog odbora i usvojen novi koncept šampionata. U četiri dana Tuzla će biti domaćin za više od hiljadu horskih pjevača, kao i prethodnih godina. Novina je da smo ove godine uveli novčane nagrade za najbolje ansamble u svim kategorijama. Također dodjeljivaće se jedan grand prix šampionata, za najbolji ansambl koji pokaže najviše» – ističe mr. Jasmin Hasić, direktor šampionata i umjetnički rukovodilac društva «Lege Artis».

S obzirom da se ovaj šampionat pokazao kao jedan od turističkih brendova, koji tokom četiri dana popuni gotovo sve hotelske kapacitete u Tuzli, iz društva «Lege Artis» ističu da su posebnu pažnju posvetili upravo tom, turističkom potencijalu, koji šampionat ima. Raduju se zbog činjenice da učesnici šampionata i nakon završenih nastupa ostaju u Tuzli, obilaze njene turističke znamenitosti i priču o Tuzli i njenom horskom šampionatu prenose dalje. I u tom segmentu šampionat je podignut za stepenicu više.

 

Lege Artis Org odbor

«Takmičarski dio šampionata će i petu godinu biti održavan u Bosanskom kulturnom centru, koji je od početka koproducent našeg horskog šamionata. Ove godine smo odlučili da uz vrhunske horske koncerte, koje nudi natpjevavanje za nagrade festivala, publici u Tuzli ponudimo i nekoliko «open air» koncerata na Trgu Slobode, a poučeni iskustvom od prošle godine, kada je hor iz Kolumbije, apsolutni pobjednik festivala, napravio istinski spektakl na tuzlanskom centralnom trgu.»

 

Šampionat će i ove godine imati eminentan žiri, što je i do sada posebno privlačilo ansamble da se predstave u Tuzli. Dirigenti i horski stručnjaci iz Sjedinjenih država, Belgije, te iz nekoliko zemalja regiona i ove će godine ocjenjivati horske ansamble i odlučivati o dobitnicima najznačajnijih priznanja na Internacionalnom horskom šampionatu «Lege Artis».

Početak juna je već petu godinu rezervisan za praznik horske muzike u Tuzli, te su organizatori spremni da i ove godine ponude poseban muzički ugođaj. Ovaj muziči i turistički brend Tuzle, Tuzlanskog kantona, ali i cijele države, svake godine izaziva veliku pažnju medija, publike i horskih stručnjaka iz cijelog svijeta. Iz društva «Lege Artis» vjeruju da će tako biti i ove godine, kada Internacionalni horski šampionat u Tuzli slavi svoj peti rođendan.

Na vrh