Nekategorisano

ODRŽANA PRVA RADIONICA u okviru projekta “OCD kao jednaki partneri u nadgledanju javnih finansija“

28.11.2017. godine, Centar za ekologiju i energiju i Fondacija Krila nade su organizirali radionicu na kojoj su prezentirali projekat “Organizacije civilnog društva kao jedaki partneri u nadgledanju javnih finansija“ čiji je cilj poboljšanje odgovornosti i transparentnost javnih finansija, te jačanje uloge i glasa civilnog društva u nadgledanju učinka kojeg imaju institucije prilikom trošenja javnih finansija.

Pored javnog duga, poreznog sistema i infrastrukturnih projekata, jedna od ključnih projektnih tema jeste i javno-privatno partnerstvo. Javno – privatno partnerstvo (JPP) je model finansiranja koji vlada Bosne i Hercegovine razmatra kao jednu od mogućnosti koja bi mogla biti korištena da bi se osigurale i unaprijedile potrebne usluge ili infrastrukturni projekti za građane. U okviru projekta je izrađena studija koja je prezentirana na radionici. U studiji je dat pregled trenutnih izazova, te prednosti i nedostataka ovog modela fokusirajući se na politike i zakonodavne okvire, institucionalne kapacitete i eksterne faktore kao što je svijest o JPP.

Kako bi se unaprijedio rad organizacija koje su aktivne u ovim poljima, početkom sljedeće godine je planiran i poziv za projekte. U želji da organizacije budu što spremnije za objavu ovog poziva, dio radionice je bio posvećen predstavljanju ovog javnog poziva.

Na radionici je pokrenuta diskusija i interakcija između učesnika i institucija, a pružila se i mogućnost za umrežavanje i stvaranje veza između organizacija i pojedinaca u Bosni i Hercegovini koji se bave sličnim temama u polju okoliša, energije, javnih finansija i transparentnosti.

 

Centar za ekologiju i energiju

Komentari
Na vrh