Aktuelno

Održana konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Tuzla + Objašnjenje o neprisustvu novinara/novinarki i ostalih konstuirajućoj sjednici Gradskog vijeća Tuzla

Prva (konstituirajuća) sjednica Gradskog vijeća Tuzla, uz poštivanjehigijensko-epidemioloških mjera, održana je 14.01.2021. godine, sa početkom u 09:30 sati,  u prostorijama Narodnog pozorišta Tuzla.

Vijećnice i vijećnici su dali svečanu izjavu, nakon čega se pristupilo izboru predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg Gradskog vijeća. Za predjedavajuću Gradskog vijeća izabrana je Nataša Perić (SDP), a za zamjenicu predjedavajuće Gradskog vijeća izabrana je Ana Pejić (SDP).

Na sjednici je izvršen i izbor predsjednika i članova četiri komisije Gradskog vijeća: Komisija za statutarna pitanja i propise, Komisija za izbor i imenovanja, Mandatno-imunitetska komisija i Komisija za ekonomske odnose.

Prisutnima se na kraju sjednice obratio gradonačelnik Jasmin Imamović, koji je čestitao svima na osvojenim mandatima, predsjedavajućoj i zamjenici predsjedavajuće na izboru, te poželio korektnu saradnju Gradskog vijeća i gradskih službi, u cilju unaprijeđenja kvaliteta života građana Tuzle.

 

Povodom objavljivanja informacija i saopštenja koja su uslijedila nakon njih, o navodnoj zabrani prisustva medija od strane predsjedavajuće Gradskog vijeća Tuzla , obavještavamo javnost da nije tačno da je predsjedavajuća Gradskog vijeća zabranila prisustvo konstituirajućoj sjednici  novinarima/novinarkama.

Poštujući naredbe Kriznog štaba federalnog ministarstva zdravstva, dužni smo bili obezbijediti da u zatvorenom prostoru ne bude prisutno više od 30 osoba. Imajući to u vidu, poziv za konstituirajuću sjednicu Gradskog vijeća Tuzla je upućen minimalnom broju osoba (vijećnicima i stručnoj službi), kako  ne bi prekršili navedenu naredbu. Tako poziv nije upućen ni gostima koji se inače redovno pozivaju na sjednice Gradskog vijeća (predstavnici javnih institucija, nevladinih organizacija, političkih stranaka, pomoćnici gradonačelnika, itd.). Da bi se obezbijedila transparentnost rada Gradskog vijeća, na sjednicu su pozvani predstavnici RTV7 Tuzla, čiji je osnivač Gradsko vijeće i koji kao javni servis ima obavezu ne samo izvještavati o radu Gradskog vijeća nego i snimati sjednice za potrebe Gradskog vijeća, kako bi se snimci sjednica postavljali naslužbenu web stranicu Grada Tuzle i bili dostupni javnosti. Video snimak konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća Tuzla će ubrzo biti postavljen na web stranicu Grada Tuzle. Osim toga, JP RTV7 ima obavezu da snimljene priloge sa sjednice Gradskog vijeća Tuzla ustupi drugim sredstvima javnog informisanja,  bez naknade.

Dakle, predsjedavajuća Gradskog vijeća nije zabranila prisustvo novinarima na konstituirajućoj sjednici.

Pošto je očigledno došlo do nesporazuma u vezi sa prisustvom medija i ostalih gostiju na konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća Tuzla, reakcija medija je opravdana, pa medijima upućujemo naše izvinjenje.

 

Nataša Perić, predsjedavajuća Gradskog vijeća Tuzla

Ana Pejić, zamjenica predsjedavajuće Gradskog vijeća Tuzla

Na vrh