Aktuelno

Održana konferencija za medije u povodu desetog izdanja Međunarodnog festivala umjetnosti mladih Kaleidoskop

Konferencija za medije, u povodu održavanja desetog izdanja Međunarodnog festivala umjetnosti mladih Kaleidoskop, održana je u subotu, 14. jula, u Gradskoj upravi Tuzla. Prisutnima se, u prisustvu saradnika, članova organizacionog odbora i izvođača, obratio i gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović. Kako je istaknuto i ove godine pripremljen je veoma kvalitetan program, bogat različitim aktivnostima, koje će okupiti lokalne i međunarodne umjetnike i umjetnice u namjeri da prezentuju svoj rad i doprinesu razvoju kulture u gradu i boljem kvalitetu života građana. Festival, ove godine, traje šest dana i realizuje se na šest lokacija. Program je, pored muzičkih aktivnosti, upotpunjen izložbama, radionicama, Kaleidoskop Artom, te drugim zanimljivim sadržajima, koji su postali sastavni dio programa festivala.

Festival je nastao 2009. godine, kao jedna od aktivnosti u okviru projekta Culture II, projekta koji su, zajedno sa Općinom Tuzla, realizirali Grad Bologna i Univerzitet Bolonja (Odsjek za obrazovne nauke „Giovanni Maria Bertin“). Projekat Culture II, zahvaljujući značajnom doprinosu Fondacije Cassa di Risparmio di Bologna, nastao je sa namjerom jačanja lokalnih kompetencija na planu razvijanja resursa u kulturi u svrhu turističke promocije grada Tuzla. Projekat je dostigao različite značajne rezultate, među kojima je i nastanak Kaleidoskopa – Međunarodnog festivala savremene umjetnosti mladih.

Misija ovog festivala je da napravi harmoniju različitosti, da uskladi kontraste i da ostvari umjetnost dijaloga među ljudima iz različitih sredina.


Komentari
Na vrh