Kult(ura)

Održana javna tribina za nominacije sevdalinke na UNESCO listu

Dana 16. novembar u Hrvatskom kulturnom centru „Sv. Franjo“ Tuzla  održana je javna tribina za nominaciju sevdalinke na UNESCO listu u okviru „Mjesec sevdaha u Tuzli“. Organizator ovog događaja je Udruženje muzičkih umjetnika uz podršku medijskih pokrovitelja, prijatelja cjelokupnog projekta, sponzora i mnogih drugih.

Među brojnim vidovima nematerijalnog naslijeđa u Bosni i Hercegovini iznimno vrijedna baština je sevdalinka. Vrijednosti sevdalinke ogleda se, između ostalog, u muzičko-melodijskom, poetsko-estetskom, kulturno-historijskom izražaju, u osnovi nacionalno-kulturnog življenja i tradicije.

Pozdravne riječi i uvodno izlaganje je održala predsjednica Udruženja muzičkih umjetnika Ramiza Milkunić. Mladi ljudi i gosti imali su priliku poslušati panel diskusiju na temu „Nominacija sevdalinke na UNESCO listu“, značajnu kako za grad Tuzlu tako i za cijelu Bosnu i Hercegovinu. Učesnici panel diskusije bili su Amela Mehmedović, pomoćnik Ministra za kulturu sport i mlade TK, Vesna Isabegović, muzejska savjetnica ispred Muzeja istočne Bosne, Nataša Perić, predsjedavajuća Općinskog vijeća Grada Tuzle, Amra Jaganjac, direktorica Turističke zajednice Grada Tuzle i Ramiza Milkunić, predsjednica Udruženja muzičkih umjetnika. U toku večeri gosti su mogli da poslušaju dvije kompozicije izvedene od strane orkestra gudača kojeg čine učenici JU Srednje muzičke škole Tuzla i da uživaju u reviji bosansko- hercegovačke narodne nošnje od strane članova UKUD Zvonko Cerić Tuzla.

 

Učescnici panel diskusije istakli su da sevdalinka, kao bosanskohercegovačka nematerijalna baština, mora biti sačuvana u svom izvornom obliku. Značajno su naglasili da na našim prostorima imamo nekoliko stotina sevdalinki koje trebamo sačuvati i zaštiti, te zajedničkim snagama učiniti da budu upisane na listu svjetske kulturne nematerijalne  baštine. Sve institucije, mediji, lokalne i kantonalne zajednice trebaju da bude angažovane na afirmaciji i očuvanju sevdalinke, kroz zadržavanje orginalnog izvođenja i promovisanja kako u Bosni i Hercegovini, tako i van njenih granica.

Zahvaljujemo se svim našim učesnicima, gostima, partnerima što su podržali ovaj događaj.

Na vrh