Aktuelno

Održana hitna sjednica Gradskog štaba civilne zaštite Tuzla

U povodu pokretanja klizišta na raskrsnici između magistralnog puta Tuzla – Sarajevo i puta Miladije – Husino, u MZ Husino, danas je održana hitna sjednica Gradskog štaba civilne zaštite Tuzla. Sjednicu su vodili gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović i komandant Gradskog štaba civilne zaštite, Zijad Lugavić, a pored članova Štaba, sjednici su prisustvovali predstavnici MUP-a TK i medija.

Pomoćnik gradonačelnika za Službu civilne zaštite i ujedno načelnik Štaba CZ, Slavko Stjepić i šef Odjeljenja za upravljanje rizicima od katastrofa, Miralem Mulać, upoznali su prisutne sa situacijom na terenu, pretpostavljenim uzrocima pokretanja klizišta, te poduzetim i planiranim mjerama za njegovu sanaciju. “Radi se o ozbiljnom i velikom klizištu, širine oko 50m i dužine oko 200m, dubine oko 6-7m. Pored toga što ugrožava dio lokalnog puta Miladije – Husino, klizište ugrožava i magistralni put Tuzla – Sarajevo, što situaciju dodatno usložnjava. Gradonačelnik i predstavnici Službe za civilnu zaštitu i Službe za komunalne poslove, izgradnju i poslove MZ su danas bili na terenu. Poduzete su odgovarajuće interventne mjere, postavljena primjerena signalizacija, a već za sutra je dogovoren nastavak aktivnosti na daljoj interventnoj sanaciji. Za sada, pretpostavljamo da je uzrok za pokretanje klizišta neprimjereno postavljanje propusta i dovoda na magistralnoj cesti“, izjavio je Miralem Mulać.

 

Nakon upoznavanja sa  informacijama o poduzetim i planiranim aktivnostima, usvojeni su zaključci, da ovo klizište treba postaviti kao glavni prioritet na postojećoj listi za provođenje interventnih sanacionih mjera, da radove na interventnoj sanaciji treba započeti odmah sutra (u nedjelju, 11.4.2018.), te da Služba za civilnu zaštitu, u saradnji sa Službom za komunalne poslove, izgradnju i poslove MZ u ponedjeljak uputi pismo Direkciji cesta FBiH, kako bi ih uključili u rješavanje ovog problema. Također, je zaključeno da se, u procesu sanacije klizišta, potpuno i pravilno utvrde uzroci pojave klizišta, te da se obezbijede dokazi o uzrocima, prije nego što se okonča sanacija klizišta. Gradonačelnik je zahvalio pripadnicima MUP-a TK na asistenciji i prisustvo na terenu, kao i medijima, koji su se odazvali i koji će prenijeti informacije građanima.

Na vrh