Aktuelno

Održana centralna manifestacija “Aprilski dani otpora Solina 92“

Svečanim postrojavanjem, odavanjem počasti poginulim borcima i šehidima odbrambeno – osobodilačkog rata 1992. – 1995. i 1941.- 1945. godina,te defileom kroz naselje Solina, u organizaciji bivših boraca, te uz nesebičnu pomoć i doprinos JU Osnovna škola Solina, Mjesne zajednice, te građana i aktivista, na prigodan način održana je centralna manifestacija “Aprilski dani otpora Solina 92”.

Bivše borce je pred zgradom čitaonice postrojio Kasim Jahić jedan od prvih  komandira stanice ratne policije u Solini i Solinske čete boraca, da bi nakon toga krenuli pješice put spomen – obilježja Solina gdje su položeni vijenci i cvijeće i odata počast poginulim borcima i šehidima uz prigodan program koji su pripremili učenici JU OŠ Solina.

 

DSC_0045_800x534

Na ovom mjestu prisutnima su se obratili general Hazim Šadić te gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Oni su istakli da je njegovanje i čuvanje tradicije odbrambeno-oslobodilačkog rata obaveza svih generacija jer je sloboda koju dans uživamo skupo plaćena.

  • Svi zajedno smo dužni ovoj djeci obezbijediti bolje i ljepše sutra a vi ste to uradili u ratu kada se branila čast, sloboda i nezavisnost Bosne i Hercegovine, dok je obaveza svih današnjih političkih dužnosnika da obezbijede svim građanima Bosne i Hercegovine mir, stabilnost i ekonomski prosperitet.U to ime želim vam čestitati ovaj dan ili ovaj mjesec otpora zlu i agresiji na Tuzlu i Bosnu i Hercegovinu, jer je zlo koje je prijetilo da pokori ovaj grad zaustavljeno mudrošću i jedinstvom svih Tuzlaka, bez obzira na vjeru i naciju.- kazao je kratko u svom obraćanju Imamović.

DSC_0054_800x534

General Hazim Šadić je istakao važnost postojanja ljudi koji su u svakom vremenu spremni braniti osnovne ljudske vrijednosti.

  • Imamo mir, ali imamo i brojne destruktivne snage koje i danas žele mijenjati karte naše zemlje, destruktivne snage koje prave nelegalne i nezakonite sastave rezervne policije i sl., a sve kako bi nas zastrašili i uznemiravali.Sada nam treba mudrost koju imamo, i uvjeren sam da nas niko više nikada neće zateći nespremnim, jer ko želio rat neka mu bude u kući a mi želimo mir koji smo spremni braniti po svaku cijenu-kazao je general Šadić.

 

DSC_0089_800x534

Nakon ceremonije na spomen obilježjima upriličeno je i druženje svih boraca na stadionu FK Solina, kojom prilikom su uručene i zahvalnice zaslužnim pojedincima i donatorima koji su pomogli kako je istakao Mirza Ahmić, predsjednik Organizacionog odbora , da se ovi datumi od velikog značaja za Tuzlu na primjeren način obilježavaju, da se pamti, ne zaboravi i kako je kazao da se zlo koje nas je napalo nikada i nikome ne ponovi.

Na vrh