Aktuelno

Održan sastanak na temu zajedničkih projekata Tuzle i općine Saint-Denis

U prostorijama Gradske uprave, gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović sa saradnicima, u ponedjeljak, 3. septembra, održao je sastanak sa atašeom za saradnju pri Ambasadi Republike Francuske u BiH, Catherine Palpant i Julie Dusseaux, zaduženom za međunarodnu saradnju pariške Općine Saint-Denis, sa kojom je Grad Tuzla 1998. godine potpisao Protokol o saradnji i prijateljstvu.

Tokom sastanka razgovaralo se o dosadašnjoj praksi i iskustvima u oblasti promocije interkulturalnosti, društvene kohezije na lokalnom nivou, mogućnostima kulturne razmjene, u kontekstu kulturnog i nematerijalnog nasljeđa, između muzeja i galerija, kao i drugih aktera kulturne scene ova dva grada. Razgovaralo se i o mogućnostima saradnje u oblasti dizajniranja lokalnih akcionih planova na temu rodne ravnopravnosti.

Gradonačelnik Imamović je naglasio da ne postoje loša iskustva u saradnji sa Ambasadom Republike Francuske u BiH i općinom Saint-Denis, te istakao da se raduje nastavku saradnje između Tuzle i francuskih gradova, posebno saradnji sa općinom Saint-Denise, koja se temelji na zajedničkim aktivnostima na kreiranju Europsej povelje o očuvanju ljudskih prava u gradovima i zahvaljujući kojoj je, nakon konferencija u Barceloni, Saint-Deniseu, Veneciji, Lyonu, Nirnbergu i Ženevi, Sedma konferencija gradova održana u Tuzli, 2010. godine.

Predstavnica općine Saint-Denis je istakla da ove dvije jedinice lokalne lokalne samouprave posjeduju mnogo zajedničkih dodirnih tačaka. Posebno interesovanje pokazala je za multietničnost i multikulturalnost, bez obzira na porijeklo i pripadnost, koje prema njenim riječima karakterišu i Tuzlu i Saint-Denis.

Tokom dvodnevne posjete, Catherine Palpant i Julie Dusseaux, posjetile su JU Centar za kulturu Tuzla, Narodno pozorište Tuzla, Kuću plamena mira i Udruženje Akustikum, te Udruženje Tuzlanski otvoreni centar. Cilj njihove posjete Tuzli i sastanka sa gradonačelnikom, saradnicima, predstavnicima ustanova i udruženja je razgovor o budućim projektima saradnje između dva grada, u svrhu započinjanja konkretnih aktivnosti vezanim za određene projekte.

Na vrh