BiH

Održan Okrugli stol “Dan zaštite stabala” u Odžaku

U organizaciji Ministarstva prometa, veza i zaštite okoliša Posavskog kantona danas je održan okrugli stol povodom obilježavanja svjetskog dana stabala. Na okruglom stolu bila je prisutna Nevladina organizacija za okoliš Tuzlanskog kantona i prof. Dr. Mustafa Omerović sa svojom delegacijom Šimo Ešić, književnik i ekološki pjesnik, Pero Mićanović, te Dr. Sead Noćajević, zatim direktor Uprave za Šumarstvo – Marko Matanović, zastupnik u parlamentu F BiH Mijo Matanović, prof. Bečirbašić Zenaidin, prof. Dino Pobrić, te ispred Ministarstva prometa, veza i zaštite okoliša – ministar Anes Osmanović sa svojim suradnicima iz ekologije – Samir Čengić, Iva Bilušić i Magdalena Jurić.

U sastavu okruglog stola izvršen je obilazak starog hrasta u MZ Prud, koji je u tijeku revitalizacije. Nakon konstruktivnih izlaganja i razmjena mišljenja tokom okruglog stola doneseni su zaključci od kojih su najbitniji sljedeći:

 

-Zaštita, briga i uočavanje starih i značajnih stabala koja se planiraju zabilježiti i prenijeti na „ živu“ kartu, Pokretanje projekata o inventarizaciji biološke raznolikosti na našem području.

-Jačanje udruga koje se bave zaštitom prirode i okoliša,

-Provođenje ekoloških edukacija za najniže uzraste.

 

Po završetku okruglog stola, iznesene su važne i jake poruke o važnosti ekologije, održivog razvoja, te podizanja ekološke svijesti građana a književnik i pjesnik Šimo Ešić je svojim recitacijama o Lipi i ekologiji oduševio sve prisutne goste.

 

Profesor Muhamed Omerović je izrazio zahvalnost organizatorima skupa na entuzijazmu kojeg ulažu u zaštitu životne sredine te zajedno sa svojim prijateljima iz saveza ponudio svaki vid pomoći u daljnim aktivnostima koje se planiraju.

 

Raduje nas da smo pored svih obaveza sudionika ovog eminentnog skupa uspjeli organizirati ovaj okrugli stol baš na današnji dan koji se u svijetu obilježava kao Dan stabla. Pored stalnog podsjećanja na važnost zaštite životne sredine cilj nam je pokazati specifičnost koju Posavina ima a to je da su stara stabla kao jedinke u prirodi u velikom broju rasuta po plodnim oranicama i u privatnom vlasništvu te nam ne cilj pokušati uz pomoć svih udruga i građana locirati ta stabla, obilježiti ih te izraditi jednu kartu koja bi obuhvatila i ostale eko objekte i resurse.

 

Također plan nam je sve to povezati u jednu publikaciju koja će trajno svjedočiti o našim stoljetnim hrastovima, lipama, jasenima i ostalim ekološkim fenomenima koje ovaj kraj posjeduje kazao nam je Anes Osmanović ministar prometa, veza i zaštite okoliša Posavskog kantona.


Komentari
Na vrh