Tuzla

Održan okrugli sto na temu: Uloga i značaj tuzlanskih jedinica 1992.-1995. godina u odbrani Tuzle i BiH

U povodu obilježavanja manifestacije ”Dani tuzlanskih jedinica 1992.- 1995.”, u Ateljeu „Ismet Mujezinović“ u Tuzli, upriličen je okrugli sto na kojem su govorili živi sudionici vremena organizovanog otpora agresiji na Bosnu i Hercegovinu, sa posebnim akcentom na ulogu i značaj tuzlanskih jedinica u odbrani Tuzle.

Cilj ovog okruglog stola je bio predstaviti sve dokumentovane i autentične okolnosti pod kojima se branila Tuzla, počev od 15. maja i bitke na Brčanskoj Malti pa do okončanja ratnih dejstava.

 

Svoja izlaganja su imali bivši komandanti brigada i drugih prištapskih jedinica, najviši dužnosnici Stanice javne bezbjednosti Tuzle te tadašnji predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti Skupštine opštine Tuzla.

Pozdravnim govorom na samom početku prisutnima se obratila predsjedavajuća Gradskog vijeća Tuzla, Nataša Perić, koja se između ostalog zahvalila organizacionom odboru koji je upriličio ovaj događaj, te svim učesnicima okruglog stola za kako je kazala širenje istine o odbrani Tuzle.

Moderator skupa je bio Zlatko Dukić, a na samom skupu su svoja obraćanja imali komandanti jedinica i tadašnje vlasti: Selim Bešlagić, Mehmed Meša Bajrić, general Anđelko Makar, zapovjednik 115. HVO brigade Zrinski” Božo Jurić, ispred Sekretarijata odbrane Mehmed Žilić, Ekrem Šehović, komandant 1.Tuzlanske brigade, u ime 2. Slavne brdske brigade govorio je Harun Tinjić, a o ratnom putu 3. Tuzlanske brigade govorio je Mirsad Mujović, jedan od komandanata ove brigade.

Brojne su prištapske jedinice koje su dale nemjerljiv doprinos u odbrani Tuzle i Bosne i Hercegovine, a o njima su govorili Izudin Mujezinović u ime Inženjerijske brigade, zatim Feriz Šehanović u ime MAT-a, te Jozo Nišandžić u ime 5.OG.

Poruka nakon skupa je da se samo istinom i činjenicama možemo i trebamo boriti protiv svake neistine i zla.

Radi se o jedinstvenom predstavljanju istorijskih dokumenata i odluka koji su bili od ključne važnosti za odbranu Tuzle i Bosne i Hercegovine.

 

Na vrh