Sport

Održan maraton za stradale na tuzlanskoj Kapiji 1995. godine

Polaganjem cvijeća na spomen-obilježje stradalim na tuzlanskoj Kapiji 25. maja 1995. godine završen je četvrti Memorijalni maraton ‘Kapija 2018.’, gdje su učestvovali maratonci iz Hrvatske i BiH. Cilj trke je skretanje pažnje javnosti na stravičan događaj koji se desio u Evropi u 20. vijeku.

Kemal Bukvić smatra da uopšte nije bitan broj učesnika, nego poruka da kanton ima dan žalosti.

– Ali zašto nema Federacija BiH dan žalosti povodom ovog stradanja, žašto nema cijela Bosna i Hercegovina. Zašto se Kapija ne obilježava u Zagrebu, Beogradu, Podgorici, zašto ne Skoplju ili Ljubljani, u bivšim glavnim gradovima pojedinih republika – izjavio je Bukvić.

Sa građanima su svoje osjećaje podijelili i učesnici maratona.

Kada Delić-Selimović rekla je da je maratonska trka sjećanje na sve ono što se desilo na Kapiji.

– Naklon do poda svim učesnicima, pretrčati relaciju od Orašja do Tuzle u dvije etape, ali zna se koji je razlog trčanja i učesnici su na neki način danas pokazali poštovanje prema onome što se desilo na Kapiji – navela je.

Elvir Rakipović četvrtu godinu trči maraton.

– Ja se ježim dok pričam o ovom događaju koji se dogodio na današnji dan 1995. godine. Toliki broj nevinih žrtava, mladih. Normalno da je fizički naporno a i vremenki uslovi nisu najpogodniji za trčanje, ali imali smo dobru pratnju i uz trkače iz same Tuzle lijepo smo obavili – poručio je Rakipović.

Za Dževada Malkića je to neka vrsta hodočašća.

– Ovo teško pada emotivno, meni prvenstveno jer sam iz Srebrenice. Mi odavde svake godine krećemo za Srebrenicu i za Vukovar, tako da kada dolazimo ovdje meni teško pada. Za mene je ovo neka vrsta hodočašća – naglasio je.

Veliku podršku dali su Ministarstvo unutrašnjih poslova TK i RS, a pokrovitelj manifestacije su bili Grad Tuzla, Općina Orašje i Općina Srebrenik.

Na vrh