Kult(ura)

Održan koncert klavirskog dua „BALKANIKA“

Večeras je u Međunarodnoj galeriji portreta u Tuzli održan koncert klavirskog dua „Balkanik“ u organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“, a u sklopu obilježavanja godine jubileja-120 godina osnivanja „Prosvjete“ u Tuzli.

Prisutna publika uživala je u izvođenju kompozicija V. A. Mocarta, Valerija Gavrilina i Morisa Ravela.

Vrhunski umjetnici Jasna Đurović i Marija Gođevac priredile su pravi praznik lijepih nota tuzlanskoj publici.

 

 

Jasna Đurović je rođena u Banjaluci gdje je završila osnovno muzičko obrazovanje u Muzičkoj školi „Vlado Milošević“ u klasi prof. Branke Kuzmanović, a srednju muzičku školu u Zemunu u Muzičkoj školi „Kosta Manojlović“ u klasi prof. Tanje Jablanović. Diplomirala je na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci (odsjek-klavir ) u klasi renomirane prof. Nevene Popović.

Nastupala je kao solista i u kamernim sastavima u toku studija. Snimala je djela Edvarda Griga i Sergeja Rahmanjinova za potrebe Radio Televizije Republike Srpske. Bila je stipendista Fonda „Petar Kočić“ čije se stipendije dodjeljuju studentima sa najvišim prosjekom ocjena, te nevladine organizacije „WUS Austria“ iz Austrije koja dodjeljuje stipendije najuspješnijim studentima.

Premijerno je izvodila djela srpskog kompozitora Konstantina Babića u Banjaluci sa kojim je sarađivala u toku studija. Bila je polufinalista pijanističkog takmičenja „Grand Koncerteum“ u Atini u disciplini klavirski duo. Ostvarila je saradnju sa mnogim pijanistima sa kojima je nastupala u kamernim sastavima, sa posebnim akcentom na nastupe klavirskog dua. Usavršavala se na majstorskim kursevima kod eminentnih pijanista kao što su Nevena Popović, Nataša Veljković, Aleksandar Serdar, Arbo Valdma, Maria Nemcova, Vladimir Milošević…

Bavi se klavirskom pedagogijom. Njeni učenici su dobitnici mnogobrojnih nagrada i priznanja kako u zemlji tako i u inostranstvu. Sarađuje sa mnogim pijanistima i klavirskim pedagozima iz zemlje i regiona. Idejni je nosilac i jedan od osnivača prvog pijanističkog takmičenja u BiH „Banjalučki bijenale“. Bila je član žirija na pijanističkim takmičenjima u Banjaluci, Bijeljini, Prijedoru, Beogradu, Kragujevcu, Šapcu, Smederevskoj Palanci, Smederevu, Istočnom Sarajevu i Brčkom. Aktivno vodi pijanističke radionice za mlade pijaniste pod nazivom „VIVA LA MUSICA“ u saradnji sa Banskim dvorom u Banjaluci. Ostvarila je niz zapaženih nastupa kao solista i u klavirskom duu sa kolegama iz Beograda. Aktivno sarađuje sa pijanistkinjom i profesorkom klavira Marijom Gođevac sa kojom je osnovala pijanistički duo „Balkanik“. Trenutno je zaposlena kao profesor klavira i kamerne muzike u Umjetničkoj školi „Vlado Milošević“ u Banjaluci.*

 

Marija Gođevac  je započela svoj muzički put sa pet godina u klasi prof. Miroslave Lili Petrović, a nosilac je brojnih specijalnih prvih prestižnih nagrada u zemlji i inostranstvu.

Specijalizirala je klavir na FMU u Beogradu u klasi prof.Ninoslava Živkovića. Bila je predstavnik Srbije na Evrovizijskom takmičenju u Beču. Nastupila je na „International Week“ projektu u Gracu sa simfonijskim orkestrom interpretirajući Koncert za klavir i orkestar KV 467 V. A. Mocarta.

Nastupila je na projektu „Forty Fingers“ koji je održan u Rimu 2009. godine, a podržan je od strane Ambasade Italije. Nastupala je u Sloveniji, Austriji, Njemačkoj, Holadniji, Italiji, Francuskoj i Rusiji. Aktivno učestvuje na međunarodnim projektima i fesitavalima kamerne muzike. Nosilac je prve nagrade Internacionalnog muzičkog takmičenja u Moskvi, gdje je nastupila u okviru kamernog sastava„BG – Piano“ duo sa kojim je održala uspješan koncert. Dobitnik je prve nagrade na„Danubius Talents“ sa kamernim„BG – Piano“ duom u Budimpešti. Zbog svog entuzijazma i velike ljubavi i rada sa djecom dobitnik je brojnih domaćih i međunarodnih nagrada iz oblasti klavirske pedagogije.

Usavršavala se kod eminentnih klavirskih pedagoga kao što su Sergio Pertikaroli, Emil Gililov, Andras Shiff, Natalija Trull i Oleg Polianski. Sarađuje sa pijanistkinjom i profesicom klavira iz Banjaluke Jasnom Đurović sa kojom je osnovala pijanistički duo pod nazivom „Balkanik“. Zaposlena je kao korepetitor i profesor klavira u Muzičkoj školi „Davorin Jenko“ u Beogradu.

 

Na vrh