Sport

Održan inkluzivni trening za djecu

Sprovodeći strateške ciljeve Specijalne olimpijade, kojim je u periodu od 2018. do 2020. fokus usmjeren na inkluzivne sportske aktivnosti danas smo na stadionu “Tušanj” održali inkluzivni sportski trening za učenike JU OŠ “Tušanj”, Zavoda za odgoj  i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju i Servis centra “Soci”.

Projekat “Mladi sportaši” koji obuhvata aktivnosti djece od 2 do 7 godina, usmjeren je na razvoj motoričkih sposobnosti djece sa i bez invaliditeta, a danas su atletskim treningom obuhvaćeni elementi koordinacije, brzine, fleksibilnosti  i izdržljivosti. Učesnici današnjeg treninga su bili učenici iz JU OŠ “Tušanj” koje je dovela učiteljica Mirela Kravić – Žunić koja već nekoliko godina  radi na inkluzivnim aktivnostima, te Sanela Mandžukić i Maja Mešanović iz Zavoda za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom I tjelesnom razvoju, te predstavnice Servis centra “Soci”. Treningu su prisustvovali volonteri Medicinskog fakulteta Univerziteta iz Tuzle, SV “MEDICUS” i Udruženja “PARALLEL”.

“Prije početka treninga, djeca su zajedno sklapale atletske prepone, postavljala  ljestve, markere    i  loptice. Kroz zajedničke sportske aktivnosti želimo uticati na  stvaranja pozitivnijeg socijalnog okruženja i uticati na promjenu svijesti javnosti o osobama sa poteškoćama u razvoju. Inkluzija kroz sport se pokazala uspješnom jer na najbolji način  djeca sa  poteškoćama u razvoju pokazuju svoje sposobnosti i vještine dok djeca bez poteškoća kroz zajedničke timske aktivnosti imaju priliku upoznati svoje vršnjake, razbiti predrasude i stvoriti prijateljstva.”, kazala je izvršna direktorica Specijalne olimpijade BiH, Kada Delić Selimović.

Projekat Mladi sportaši koji je ove godine podržan od Fondacije “METLIFE” na najbolji način pokazuje da se sve predrasude mogu pobijedit.
Već sutra isti projekat se realizuje u Banja Luci u  Servis centru “Zvjezdice” kojima će se pridružiti  djeca iz  obdaništa, a naredne sedmice treninzi će se održati u Lukavcu i Živinicama.
U momentu kada Specijalna olimpijada BiH proslavlja svojih 20 godina postojanja, a svjetska organizacija Specijalna olimpijada punih 50 godina dostignut je visok nivo u pobošavanju standarda života osoba sa poteškoćama u razvoju, te smo ubijeđeni da ćemo u Bosni i Hercegovini postići još bolje rezultate, što će u konačnici rezultirati ispunjavanju naših strateških ciljeva.

Na vrh