Vijesti

Održan GEFF energetski efikasni dan u Tuzli

EBRD GEFF program u saradnji sa Partner MKF i Sparkasse bankom, tevodećim proizvođačima i prodavačima zelehih tehnologija u BiH, organizovao je danas “GEFF energetski efikasani dan” na Trgu slobode u Tuzli.

 

Tokom događaja proizvođači i prodavači energetski efikasnih tehnologija, procijenjenih i odobrenih od strane GEFF-a, građanima su predstaviti zelene tehnologije kao što su: toplotna pumpa, peć na pelet, energetski efikasni prozori, krovni prozor i solarni kolektor, čija implementacija u stanovima ili kućama omogućava značajne uštede novca, veći komfor doma, ali i smanjuje zagađenost zraka i na taj način koristi okruženju u kojem živimo.

 

Na „GEFF energetski efikasnom danu” posjetitelji su se mogli na jednom mjestu upoznati sa energetski efikasnim proizvodima kompanija Lafat, VELUX, Vokel i Yavuz, ali i sa GEFF kreditnom linijom, koja se realizuje u saradnji sa partnerskim finansijskim institucijama – Partner MKF i Sparkasse banka, a putem koje se projekti energetske efikasnosti mogu jednostavno realizovati uz EU finansijski podsticaj do 20% od vrijednosti investicije.

 

Mjere energetske efikasnosti za cilj imaju smanjiti potrošnju električne i toplotne energije u domaćinstvima, te povećati udobnost i kvalitete života ljudi. Svaki građanin može trošiti energiju efikasno i pri tom uštediti novac. Primjenom energetski efikasnih tehnologija u domaćinstvima, kao što su visoko energetski efikasni prozori i vrata, sistemi za grijanje/hlađenje i sistemi koji se koriste za izolaciju, porodice mogu znatno smanjiti godišnje finansijske izdatke za energiju, održati kuću ili stan toplim tokom zime i uživati i u najvrelijim danima.

 

EBRD GEFF je razvio online Kalkulator energetske efikasnosti kako bi pomogao građanima BiH da saznaju koliko energije i novca mogu uštediti primjenom pristupačnih visoko energetski efikasnih  tehnologija. Vlasnici stanova i kuća sada mogu samostalno izračunati uštede i saznati uz pomoć kojih tehnologija povećati energetsku efikasnost doma i smanjiti zagađenost zraka.


Komentari
Na vrh