Tuzlanski kanton

Održan 5. kviza znanja iz oblasti sigurnosti i kulture u saobraćaju u TK

Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona uz podršku Ministarstva unutrašnjih poslova TK i Ministarstva obrazovanja i nauke  TK  i ove je godine organizator kviza znanja iz oblasti sigurnosti u saobraćaju i saobraćajne kulture. Na kvizu znanja učestvovalo je 9 timova iz 5 srednjih škola sa područja Tuzlanskog kantona koje u svom sastavu imaju stručna usmjerenja iz oblasti saobraćaja (vozači motornih vozila, tehničari drumskog saobraćaja i tehničari bezbjednosti u drumskom saobraćaju).

Prema riječima ministra trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona Denisa Bećirovića važno je razvijati svijest kod mladih ljudi o tako bitnoj temi.

„ Da ih uputimo u pravom smjeru i da imamo benefite u budućnosti. To je važno i kao opomena svim učesnicima u saobraćaju da se poštuju saobraćajni propisi i pravila zbog sigurnosti svih nas ali i zbog svih drugih tokova koji su neophodni za život čovjeka“, kazao je ministar Bećirović.

Takmičenje je za oko 100 učenika bilo prilika da na zanimljiv i motivirajući način, kroz edukaciju i takmičenje nauče nešto više o sigurnosti u saobraćaju te posljedicama nepoštivanja saobraćajnih pravila i propisa.

Pomoćnik ministra za saobraćaj i opće poslove TK Nenad Lukanović kaže da se dnevno na području TK dogodi osam saobraćajnih nezgoda sa 4 do 5 povrijeđenih osoba.

„Smanjen je broj saobraćajnih nezgoda na području TK za razliku od ostalih dijelova BiH. Smatramo da je ova aktivnost kviza znanja sigurno doprinjela tome. Splet aktivnosti koje je provodilo Ministarstvo u proteklom periodu doprinjeo je da broj i težina posljedica saobraćajnih nezgoda na području TK budu puno manji u odnosu na ostatak BiH“, kazao je Lukanović.

Učenica trećeg razreda Saobraćajne škole u Tuzli Lejla Salihović dio je tima koji je pobijedio na prošlogodišnjem kvizu ali se nada pobjedi i ove godine. „Drago mi je što učestvujem u ovom kvizu. Ovaj kviz pomaže učesnicima u saobraćaju kao i nama da provjerimo svoje znanje i da prenesemo svoje znanje drugoj djeci, budućim generacijama kao svim učesnicima u saobraćaju.  Nadam se da ćemo svi imati dobre rezultate“, kazala je Salihović.

Prije kviza znanja predstavnici nevladinog sektora, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva obrazovanja i nauke održali su prezentacije koje se odnose na sigurnost saobraćaja i aktivizma mladih u oblasti sigurnosti u saobraćaju a prisutnima je svoju životnu priču ispričao predstavnik Udruženja „STEP“ kao osoba koja je preživljela tešku saobraćajnu nezgodu.

 

Na vrh