Tuzlanski kanton

Određen jednomjesečni pritvor za Mirsada Forića (35) iz Gornjeg Rahića

Kantonalni sud Tuzla prihvatio je prijedlog postupajućeg tužioca i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za Mirsada Forića (35), nastanjen u Gornjem Rahiću na području Brčko Distrikta,  zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo teška krivična djela protiv sigurnosti javnog prometa u sticaju sa krivičnim djelom neukazivanje pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći.

On je osumnjičen da je 14. septembra 2023. godine u večernjim satima u naselju Ratkovići na reginalnom putu Čelić-Šibošnica u noćnim uvjetima upravljao automobilom brzinom od oko 100kKm/h,  na dionici puta sa ograničenjem brzine od maksimalno 50 km/h,  te pri bezobzirnoj vožnji nedozvoljenom brzinom  nije obratio pažnju  na pješaka Miću Garića koji se kretao desnom kolovoznom trakom gurajući bicikl pored sebe. Uslijed ovakve vožnje je čeonim dijelom vozila  udario pješaka u leđa i  odbacio ga,   pri čemu je oštećeni dobio višestruke povrede glave i cijelog tijela, ali se osumnjičeni nastavio kretati i udaljio se  iako svjestan da ostavlja bez pomoći osobu koju je povrijedio, a od  nanesenih povreda je pješak ubrzo i preminuo.

Operativnom saradnjom  MUP-a TK i Policije Brčko Distrikta na području Distrikta je pronađeno vozilo i identifikovana je osumnjičena osoba, nakon čega je lišen slobode i obavljena je kriminalistička obrada.

Postupajući tužilac je donio naredbu o provođenju istrage i ispitao osumnjičenog.

Istražne radnje i potrebna vještačenja su u toku.

Na vrh