BiH

Odgovor Kalabuhovu iz Kabineta Bećirovića: Šta mislite, gdje se nalazite?

Diplomatski savjetnik člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, Nerkez Arifhodžić, reagovao je na današnje saopćenje Ambasade Ruske Federacije u BiH u kojem Bećiroviću spočitavaju “vazalstvo” zbog njegovog stava o Dodikovom prekidu kontakata sa ambasadama SAD-a i Britanije.

Arifhodižić je ruskom ambasadoru u BiH Igoru Kalabuhovu rekao da njegovo nediplomatsko obraćanje Denisu Bećiroviću, članu Predsjedništva BiH, što znači i kolektivnom šefu države Bosne i Hercegovine arogantno i izlazi iz okvira diplomatskog djelovanja u zemlji akreditacije.

 

“To ne činite iz neznanja i nije Vam prvi put. Šta mislite, gospodine ambasadore, gdje se nalazite? Bosna i Hercegovina jeste složena, ali suverena i nezavisna država s međunarodnopravnim subjektivitetom, koju ste obavezni uvažavati dok ste akreditirani ambasador, kao i njene državne institucije. U suprotnom, trebate skinuti ‘diplomatsku uniformu’ i obući drugu. Pitanje ‘odijela’ nije samo stvar Vašeg izbora, dok ste u Bosni i Hercegovini, jer postoje univerzalni i naši standardi za nosioce ‘uniformi'”, poručio je Arifhodžić.

Kako je dodao Arifhodižić, Kalabuhov je sebi dozvolio da izmišlja riječi Bećirovića i govori o “sumnjivosti postojanja nižih administrativno-teritorijalnih jedinica.

“I onda na bazi izmišljene teze pišete da je to direktna prijetnja Dejtonskom mirovnom sporazumu. Takva gruba zloupotreba je nedopustiva za jednog ambasadora. Pobogu, pa Vi niste ruski gubernator. Da li Vas moramo podsjetiti na to? Ako imate takvih ambicija, široko Vam polje u prostranoj Rusiji. Ne ovdje u Bosni i Hercegovini. Zato prestanite sramno spinovati, tehnikom iz dobro poznatih laboratorija, odnose u Bosni i Hercegovini. Kanite se ćorava posla i svoja lična razmišljanja zadržite u krugu svojih istomišljenika”, navodi Arifhodžić.

Arifhodžić je poručio Kalabuhovu da, iako predstavlja veliku zemlju, “nije njegova malenkost dorasla da se bavi ličnošću predsjednika Bećirovića, posebno da bi upućivala nesuvisle savjete”.

“Bolje bi bilo da usmjerite energiju u pokušaju da svojim naredbodavcima savjetujete da obustave agresiju na suverenu, evropsku, odlučnu u odbrani, susjednu Ukrajinu. Podrazumijeva se da ogromna većina građana u Bosni i Hercegovini podržava vanjskopolitičke stavove Denisa Bećirovića, koji su zasnovani na dokumentima Predsjedništva Bosne i Hercegovine o euroatlanskom putu naše zemlje. Isto tako da se solidarišu sa svim slobodoljubivim ljudima svijeta u podršci ukrajinskom narodu, u povodu prve godišnjice od brutalne ruske agresije na Ukrajinu. Oni koji se u mojoj zemlji eventualno slažu sa agresivnim stavovima Ruske Federacije, poručujem da nisu ništa naučili iz nedavne prošlosti i da ne misle dobro svojoj državi. Zaboravljaju da su protagonisti agresije na Bosnu i Hercegovinu završili na historijskom bunjištu”, naglasio je Arifhodžić.

Podsjećamo, Ambasada Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini ponovo je napala člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića nakon njegove osude odluke predsjednika RS-a Milorada Dodika o prekidu odnosa sa diplomatama SAD-a i Velike Britanije u BiH.

Denis Bećirović je odluku Dodika nazvao tragikomičnom te pozvao zemlje članice Evropske unije da uvedu sankcije političkom rukovodstvu bh. entiteta RS za teška kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH.

Nakon toga se oglasila ruska ambasada u odbranu Dodika i u svom prepoznatljivom stilu preokrenula činjenice i poručila da je zapravo Bećirović taj koji prijeti Dejtonskom mirovnom sporazumu.

Na vrh