BiH

ODE DODIK PUTINU SA HEDIJOM Vijeće ministara usvojilo odluku o interkonekcijama

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici usvojilo je odluku koja se tiče Južne i Istočne interkonekcije.

Ministri su jednoglasno usvojili odluku koja se tiče Nacrta osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između BiH i Hrvatske o izgradnji gasovoda/plinovoda “Južna interkonekcija Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske” na pravcu Zagvozd (Hrvatska) – Posušje (BiH) – Novi Travnik sa odvajanjem za Mostar.

Ukratko, južna interkonekcija treba biti alternativa za ruski ga si odnosi se na uvoz gasa iz Azerbejdžana. Ono što je izazvalo mnogo polemike jeste ideja da se zakonski omogući formiranje posebnog preduzeća kojeg biosnovala dva hercegovačka kantona, čime bi se zaobišla federalna kompanija BH Gas.

 

 

Također, na sjednici je usvojen i Nacrt osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između BiH i Srbije o izgradnji gasovoda/plinovoda “Nova istočna interkonekcija Bosne i Hercegovine i Republike Srbije” na pravcu granica Srbija – Bosna i Hercegovina – Bijeljina – Banja Luka – Prijedor – Bosanski Novi.

Na istočnoj interkonekciji, koja bi trebala biti nova ruta za ruski gas insistira vlast iz RS-a, što je u nekoj vrsti suprotnosti sa zvaničnom politikom EU koja nakon ruske agresije na Ukrajinu radi na postizanju što manje ovisnosti o ruskim energentima.

 

Podsjećamo, da su članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Denis Bećirović istakli da bez državnog zakona o gasu ne može se govoriti o ovakvim projektima.

Ni, jedno je sigurno pred odlazak Milorada Dodika u Rusiju 23. maja Vijeće ministara BiH je spremilo poklon koji će predsjednik Rs-a predati Vladimiru Putinu kao hediju!

Na vrh