Aktuelno

Odbijenica Općinskog suda Tuzli: Dževad Korman neće biti vraćen na posao po hitnom postupku

Kako je potvrđeno Federalnoj televiziji, Općinski sud Tuzla odbio je privremenu mjeru za Dževada Kormana, smijenjenog direktora Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, što znači da on neće biti vraćen na posao po hitnom postupku.

Podsjećanja radi, Dževad Korman, posredstvom svog advokata Damira Alića, Općinskom sudu u Tuzli podnio je tužbu hitnog karaktera protiv Kantonalne vlade, zbog nezakonite smjene s pozicije direktora Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova TK.

Alić je tužbu protiv Tuzlanskog kantona, odnosno Kantonalne vlade, podnio zajedno s prijedlogom privremene mjere i mjere osiguranja, zbog, kako je naveo, klasičnog političkog pritiska koji je rezultirao smjenom Dževada Kormana. S obzirom na to da je riječ o tužbi i prijedlogu mjera hitnog karaktera, shodno proceduri koju zakon nalaže, Općinski sud u Tuzli donio je odluku u roku od tri dana.

U slučaju da je Sud prihvatio privremenu mjeru, Dževad Korman bi na mjesto direktora Uprave policije bio vraćen do okončanja sudskog postupka. Međutim, budući da je nadležna pravosudna institucija, odnosno Općinski sud, odbio privremenu mjeru, vodit će se redovan sudski postupak koji će početi za desetak dana, kazao je advokat Alić.

Podsjećamo, Kormanov rad je krajem prošle godine aktuelni ministar unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Sulejman Brkić ocijenio ocjenom “ne zadovoljava”, a potom Kantonalnoj vladi uputio prijedlog ocjene rada direktora Uprave policije. Brkić je predložio da ta ocjena bude “ne zadovoljava”, što je Vlada Tuzlanskog kantona i usvojila, nakon čega je pokrenuta procedura za njegovu smjenu.

(Federalna.ba/Dino Durmić)

Na vrh