Aktuelno

Odata počast za 180 poginulih komorata u jami “Dobrnja jug“

Polaganjem vijenaca, minutom šutnje i učenjem Fatihe delegacije Vlade i Skupštine Tuzlanskog kantona odale su danas počast za 180 komorata koji su na današnji dan 1990. godine, izgubili živote u eksploziji ugljene prašine u rudniku Mramor (Kreka) u jami „Dobrnja jug“.

Delegacije su predvodili premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović i predsjednik Skupštine Senad Alić, a uz njih delegacije su činili ministrica kulture, sporta i mladih Slavena Vojinović, ministar finanasija Miralem Nuhanović, ministar obrazovanja i nauke Zlatan Muratović i ministar poljoprivrede, čumarstva i vodoprivrede Mufid Klinčević.

Premijer Suljkanović je ovom prilikom, uz riječi sućuti porodicama poginulih komorata akcentirao i neophodnost snažnijeg ulaganja u sigurnost u svim rudnicima, a sve kako se ovakve ili slične tragedije nikada više ne bi dogodile. Također, premijer Suljkanović je istaknuo da Vlada TK, u okviru svojih mogućnosti nastoji pomoći poslovanje rudnika.

„Rudnici su inače u ingerenciji Vlade Federacije BiH i koncerna Elektroprivrede, ali i mi u Vladi Tuzlanskog kantona u svim onim segmentima gdje to možemo nastojimo olakšati i pomoći rad i poslovanje rudnika, te omogućiti bolje uzlove za život našim rudarima. Prije svega to se odnosi na ovjere zdravstvenih knjižica, odnosno omogućavanje konzumiranja zdravstvene zaštite, ali i na reprograme dugovanja po osnovu koncesionih naknada, čime pomažemo rudnicima da se lakše nose sa izazovima s kojima se susreću u svom poslovanju“, rekao je premijer Suljkanović.

Na vrh