Sport

Od Kupa kraljevskog grada Jajca do NBA: Pogledajte koji su to košarkaški talenti

Kada čujemo o košarkaškom turniru za uzrast do 14 godina, možda pomislimo da je to samo još jedan obični događaj u kalendaru sportskih aktivnosti za djecu. Međutim, postoji jedan turnir koji se ističe iz mase, a to je Kup kraljevskog grada Jajca koji već devet godina uspješno organizuje KK “Vodopad”.

Što čini ovaj turnir posebnim? Pa, to je pozornica na kojoj se mogu uživo vidjeti talentovani mladi igrači koji će, kroz nekoliko godina, vjerojatno igrati ključnu ulogu u seniorskoj košarci. Mnogi od njih već su ostvarili impresivne uspjehe i postali prepoznatljiva imena u svijetu košarke.

Krenimo s igračem koji je dosad ostvario najveći uspjeh, a to je Nikola Jović, košarkaš Miami Heata i reprezentativac Srbije. Interesantno je da je Nikola učestvovao na turniru 2017. godine za ekipu KK “Sava” Beograd.

 

Zatim imamo Zvonimira Ivišića, košarkaša University of Kentucky (NCAA) i omladinskog reprezentativca Hrvatske. Zvonimir je također bio učesnik turnira 2017. godine, predstavljajući ekipu ŠK “Dražen Petrović” iz Šibenika.

Njegov brat, Tomislav Ivišić, također je zapaženi košarkaš, igrajući za SC “Derby” Podgorica (ABA Liga) i reprezentaciju Hrvatske. Tomislav je zajedno s bratom učestvovao na turniru prije 7 godina za ekipu ŠK Dražen Petrović iz Šibenika.

Luka Krajinović, košarkaš University Gonzaga (NCAA) i omladinski reprezentativac Hrvatske, također je bio učesnik turnira. Luka je učestvovao na turniru 2019. godine predstavljajući ekipu “Cedevita Junior” iz Zagreba.

Juraj Pleadin i Antonio Klarin su košarkaši KK “Šibenk”, kluba koji se natječe u ABA2 Ligi i najvišem rangu Hrvatske košarke. Obojica su učestvovali na turniru 2017. godine, igrajući za ŠK “Dražen Petrović” iz Šibenika.

Filip Jović, košarkaš “Mege” iz Beograda (ABA Liga), također je bio učesnik turnira. Filip je učestvovao na turniru 2018. godine za ekipu KK “Spars” Sarajevo.

Harun Zrno, košarkaš “Valmiera” (Latvijsko-Estonska liga), koji je prije toga igrao za KK “Spars” u ABA2 Ligi, također je bio učesnik turnira. Harun je učestvovao 2019. godine, predstavljajući KK “Spars”.

Zinedin Mulić, košarkaš KK Spars, također je bio učesnik turnira. Zinedin je prije dvije godine postao reprezentativac BiH, ali se nažalost ozlijedio u utakmici protiv Francuske. Sada se vraća nakon teške ozljede. Mulić je također učestvovao na turniru 2019. godine, predstavljajući KK “Spars”.

Sve navedeno naglašava da ovaj turnir nadilazi običnu sportsku manifestaciju. Ovdje se mogu vidjeti mladi košarkaši čija bi budućnost mogla biti izuzetno sjajna u košarkaškom svijetu, kao što su već spomenuti talenti. Vjerujemo da će njihov daljnji razvoj biti iznimno inspirativan, a KK “Vodopad “Jajce će uvijek s ponosom pratiti njihov napredak, kao i svih ostalih mladih igrača koji su još u fazi razvoja.

 

 

 

(Jajce Online)

Na vrh