Aktuelno

Od jula počinje primjena elektronskih knjižica u TK (VIDEO)

Od prvog jula počet će primjena elektronskih knjižica u Tuzlanskom kantonu, a do kraja godine će prestati upotreba starih, klasičnih zdravstvenih knjižica.

Izrada elektronskih knjižica je potpuno besplatna, jer je izbjegnuto njihovo štampanje, odnosno kod ljekarskih pregleda i zdravstvenih usluga koristit će se jedan od identifikacionih dokumenata.

Za razliku od nekih drugih kantona, uvođenje elektronskih knjižica će u Tuzlanskom kantonu biti potpuno besplatno kako za osiguranike tako i za sami Zavod.

– Korisnici elektronskih zdravstvenih knjižica neće imati više potrebu za ovjerom knjižica, nego će svoju provjeru vršiti korištenjem usluge u samom domu zdravlja ili bolnici na području TK – kazao je direktor ZZO TK Mirsad Hodžić.

Pomoćnik direktora za IT sistem ZZO TK Emir Alibašić istakao je da u slučaju da su se opredijelili za printanje elektronskih legitimacija kao u drugim kantonima, takav projekt bi koštao oko četiri miliona maraka što bi zahtijevalo od svakog osiguranog lica dodatne troškove.

Provjera podataka osiguranih lica vršit će se putem nekog ličnog identifikacijskog dokumenta, koji na sebi ima kodiran matični broj.

 

Elektronske knjižice označit će i kraj ovjeravanju knjižica i bržu naplatu usluga, te što je najvažnije osiguranicima uštediti dragocijeno vrijeme.

Na vrh