Aktuelno

Od danas testiranje na COVID-19 (coronavirus) u Poliklinici Vaše zdravlje u Tuzli

Otkrivanje IgG i IgM

Serološkim testom se utvrđuje prisutnost, količina antitijela, koja se razvija nakon kontakta s virusom i govori o imunološkom odgovoru organizma na virus.

Prisutnost SARS-Cov-2 IgG antitijela omogućuje identifikaciju osoba koje su bile zaražene, preboljele bolest i potencijalno postale imune. Uzorak je puna krv (plazma ili serum) uzeta venepunkcijom.

Test na Covid-19 je pogodan za otkrivanje i bolesnih i izliječenih osoba (cjelokupna imunološka populacija). Ovaj je test osobito koristan za definiranje opsega populacije koja je došla u kontakt sa virusom (uključujući i asimptomatske slučajeve), a opsežni skrining s ovim testom pomoći će u budućem predviđanju razvoja bolesti. Metoda ne detektira prisustvo virusa već antitijela na virus  (još uvijek prisutna kod izliječenih osoba)

Novije studije su dokazale porast antitijela već u prvoj sedmici infekcije i to u početku IgM, a nakon toga i IgG antitjela, čak i kod pacijenata koji su PCR tehnikom bili negativni na COVID-19.

  • Pozitivna IgM antitijela – osoba trenutno ima infekciju (bez obzira na prisustvo ili odsustvo simptoma), razvija imunitet, ali je zarazna. Neophodna je samoizolacija i kontrola testa nakon 14 dana.
  • Pozitivna IgG antitijela – osoba je bila inficirana, razvila je imunitet, nije zarazna.
  • Pozitivna i IgG i IgM antitijela – osoba još uvijek ima prisutnu infekciju i postepeno razvija trajni imunitet. U skladu sa uputama Epidemiološke službe neophodna je samoizolacija i kontrola testa nakon 14 dana.
  • Negativna oba antitijela-IgG i IgM – osoba nema znakova imuniteta na COVID-19, ali se ne isključuje da infekcija postoji u ranoj fazi. Ako postoji sumnja na kontakt ili su prisutni simptomi ponoviti test za 3-7 dana. Vrijednosti u zoni retestiranja potvrditi putem PCR testiranja.

 

Cijena testa u Poliklinici Vaše zdravlje iznosi 50KM a rezultate verifikuje Dr. Senada Fazlić Husić, specijalista medicinske biohemije.

Na vrh