Od aprila letovi iz Tuzle na 16 destinacija

17.03.2021.

Autor: Nezavisne novine/Autorica: Nataša Tadić 


Tokom januara i februara ove godine prevezen je 20.821 putnik sa Međunarodnog aerodroma Tuzla uz reducirani red letenja, a očekuje se da letovi budu u punom kapacitetu ponovo od aprila.

Godišnji plan je 380.000 putnika ovisno od aktuelne pandemije. Po okvirnom planu letenja, od 1. aprila planirane su sve destinacije s kojima tuzlanski aerodrom ima otvorene letove.

“Znači, bit će to 16 destinacija u šest evropskih zemalja. Nadamo se da mjere pandemije neće pokvariti taj plan. Naša projekcija da ćemo prevesti 380.000 putnika sasvim je realna. Ako gledamo zimski red letenja, ovaj mjesec nešto je bolji u odnosu na prethodni”, kaže Esed Mujačić, direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla.

Tako u martu ima 11 letova sedmično, nastavlja on, dok je u januaru i februaru bilo osam ili devet te je uprava entuzijastična po pitanju povećanja broja putnika narednih mjeseci.

U 2020. menadžment aerodroma potpisao je novi petogodišnji ugovor sa kompanijom “WizzAir”.

Zbog pandemije otvoren je Centar za antigensko testiranje za putnike u evropske zemlje, a potpisan je i ugovor za otvaranje centra za PCR testove.

Osim niza drugih potpisanih ugovora, neke od najvećih planiranih aktivnosti su izgradnja atrija, koja je već počela, te parkinga i uređenje vanjskih površina. Pokrenute su i aktivnosti za mjere nosivosti piste te je raspisan javni tender i to bi se trebalo završiti u naredna tri mjeseca.

“To je jedan od preduslova za otvaranje prekookeanskih linija”, rekao je Mujačić.

Vlada Tuzlanskog kantona ima ambicije da se ovaj aerodrom dovede u stanje srednjeg nivoa kvaliteta usluge.

“Idemo ka tome da o bezbijedimo uslove da se sa ovog aerodroma otpremi otprilike milion putnika godišnje. To nam je strateška odrednica za naredni period”, rekao je Nenad Lukanović, pomoćnik ministra trgovine, turizma i saobraćaja TK.BoljaTuzla.ba


Komentari

Portal BoljaTuzla.ba (u daljem tekstu Redakcija) zadržava pravo moderacije tj. pregleda, brisanja, izmjene i svih drugih mogućih radnji nad komentarima/mišljenjima posjetilaca, u cilju održavanja konstruktivne, kreativne i kulturne diskusije, bez obaveze najavljivanja i/ili ranijeg obrazloženja. Komentari koji vrijeđaju ličnost, porodicu, bilo koje (javne ili privatne) osobe biće izbrisani i/ili izmjenjeni u skladu s Uslovima korištenja portala.

Dobrodošli na boljatuzla.ba

klikni ovdje i

Kaži šta misliš!

Unesite pojam za pretragu, a zatim tipku ENTER!

BoljaTuzla.ba SOC!AL

 

2012 © BoljaTuzla.ba - Sva prava zadržana. Kontakt | Impressum | Uslovi i pravila korištenja.
Stranica je optimizirana za Mozilla Firefox, Google Chrome i Apple Safari web browser. Preuzmite novi web browser!