Business

Od 28.marta – Ovo su nove linije tuzlanskog Aerodroma

Međunarodni aerodrom Tuzla, pored  14 aktuelnih destinacija, od ljetnog reda letenja uvodi novih osam, tako da će se sa Aerodroma Tuzla letjeti za Njemačku, Italiju, Austriju, Švedsku, Francusku i Tursku, a u toku pregovori  za još neke destinacije. Uporedo s tim, Međunarodni aerodrom Tuzla nastavlja tehničko opremanje.

 

Na Međunarodnom aerodromu Tuzla na snazi je zimski red letenja sa 24 leta sedmično, 12 odlaznih i 12 dolaznih, a dogovorena  su  putovanja za ukupno 22 destinacije. Od 28. marta biće uvedene avio linije koje su bile obustavljene tokom zime zbog optimizacije troškova avio-kompanija. Nove linije će se postepeno uvoditi, a do kraja marta moći će se letjeti za njemački Keln, Ninberg, Frankfurt Hahn, Dortmund, Baden Baden, Memingen, Berlin, Fridrihshafen, austrijski Beč, švedski Geteborg, Malmo, Stokholm, Vaxjo, te francuski Bazel Mulhouse. “Važno je napomenuti da se krajem marta /početkom aprila uvode letovi za Milano. U junu se uvode u čarter letovi za Tursku, dva puta sedmično utorkom i petkom i koji će biti aktuelni do polovine septembra”, kaže za RTV TK Edina Šišić, rukovoditeljica Sektora saobraćaja i usluga u avio saobraćaju tuzlanskog aerodroma.

 

Zbog strogih epidemioloških mjera u zemljama Evrope sa Međunarodnog aerodroma Tuzla trenutno se putuje na 14 destinacija u 6 zemalja Evrope. Već u martu će se moći putovati na 16 evropskih destinacija, a do danas je za ljetni red letenja dogovoreno putovanje na 22 evropske destinacije što podrazumijeva 60 letova sedmično. 

 

Trenutno na letovima sa Međunarodnog aerodroma Tuzla putuje u prosjeku oko 150 putnika, a kapacitet aviona je 180 putnika. S obzirom da je završen atest poletno slijetne staze koji pokazuje dobru nosivost piste, stvoreni su uslovi da tuzlanski aerodrom primi najveće avione kao što je Airbus A32‚čiji je kapacitet 220 putnika.  Osim uvođenja novih destinacija, tokom ove godine na Međunarodnom aerodromu Tuzla planiran je završetak projekata iz 2021 . godini, a riječ je o stavljanju u funkciju osvjetljenja piste u projektovanoj dužini od 900 metara, tehnički prijem zgrade putničkog terminala, kao i carinskog skladišta. U 2022. godini planirana je rekonstrukcija parking prostora, što će unaprijediti prostor za prateće aerodromske sadržaje.

 

Rukovoditeljica Sektora saobraćaja i usluga u avio saobraćaju tuzlanskog aerodroma kaže da se vode se aktivno razgovori sa nekoliko avio kompanija. “O kojim kompanijama se radi, u ovom momentu ne možemo reći radi ekskluzivnosti ugovora ali očekujemo da ćemo ovu godinu završiti približno dostići kapacitet 2019. kada smo imali oko 600 hiljada prevezenih putnika. U januaru ove godine smo udvostručili broj putnika u odnosu na januar prošle godina, a prva polovina februara već je dosegla cifru prošlkogodišnjeg februara”, kaže Šišić.

 

Prema riječima direktora Aerodromau Tuzli Halida Ahmetbegovića u naredna dva mjeseca bi trebao biti završen  dodatni odlazni prolaz, kao i povećanje broja kargo letova.

 

 

RTV TK

Na vrh