Business

Očuvanje pčelinjeg fonda je zajednički cilj resornog ministarstva i Saveza pčelara

O rezultatima rada u prošloj i planovima za ovu godinu razgovarali su danas ministar poljoprivrede, šumarstva  i vodoprivrede Tuzlanskog kantona Vahidin Smajlović i pomoćnik ministra za poljoprivredu i veterinarstvo Samid Šarac sa predstavnicima Saveza pčelara Tuzlanskog kantona i sekretarom Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju Kantonalne privredne komore Tuzla Suadom Selimovićem.

U želji da pomogne pčelarima u očuvanju pčelinjeg fonda na području TK resorno ministarstvo je, prema riječima ministra Smajlovića, u ‘21. godini isplatilo 269.000 KM  novčane podrške za uzgoj pčelinjih zajednica (košnica). „Dobra saradnja sa Savezom pčelara rezultirala je povećanim brojem prijavljenih košnica. Poticajem sa kantonalnog nivoa obuhvaćeno je ukupno13.514 košnica dok su samo 2984 košnice dobile novčanu podršku Federalnog ministarstva poljoprivrede“, kazao je ovom prilikom ministar Smajlović naglasivši da će u saradnji sa pčelarima nastojati da poveća poticaje sa federalnog nivoa.

Unatoč izuzetno sušnoj godini, nastavku niza teških, pčelari sa područja TK u ‘21. prijavili su više košnica nego prethodnih godina, naglasili su predstavnici Saveza, zahvalivši na dosadašnjoj dobroj saradnji.

Smanjen pčelinji fond i njihov značaj na cijelu poljoprivredu i opstanak biljnih vrsta, je prema mišljenju učesnika današnjeg sastanka, poticaj da se inicira proglašenje pčele posebnim opštim dobrom, odnosno da se prestane tretirati samo kao dio animalne proizvodnje.

Pored toga na današnjem sastanku bilo je govora i o izmjeni pravilnika o poticajima kao i izradi registra košnica i pčelinjaka te o manifestacijama koje afirmišu pčelarstvo.

Na vrh