Vijesti

Objavljena prva bosanskohercegovačka knjiga hirurgije

Objavljen je udžbenik HIRURGIJA/KIRURGIJA koju su napisali najprominentniji profesori hirurgije sa 5 medicinskih fakulteta u Bosni i Hercegovini -Sarajevo, Tuzla, BanjaLuka, Mostar i Foča.

Ova jedinstvena knjiga je rezultat zajedničkog rada 16  autora i 11 koautora.  Knjiga ima 1246 stranica i 22 poglavlja.

Tri glavna urednika knjige su iz Tuzle, prof. dr. Samir Delibegović, prof. dr. GoranKrđalić, prof. dr. Fuad Pašić.

Knjiga je plod rada istinskih zaljubljenika u hirugiju, univerzitetskih profesora koji su odlučili da ujednače kriterije i napišu jednu novu, svježu aktuelnu knjigu koja je namjenjena studentima medicine, specijalizantima  hirurgije i svim  onim koji vole hirurgiju. Učinjeno je akademsko, naučno sintetiziranje hirurških znanja profesora sa 5 medicinskih fakulteta. Knjiga je dobila više nego afirmativne recenzije prof.dr.Božine Radevića iz Srbije, prof.dr. Aleša Tomažića iz Slovenije, prof.dr.Miroslava Bekavca Bešlina iz Hrvatske i najstarijeg živuđeg profesora hirurgije u Bosni i Hercegovini  prof.dr. Ekrema Dizdarevića.

Sa ovom knjigom BiH pokazuje da ima hirurge koji su sposobni da naprave knjigu koja je potpuno paritetna drugim knjigama u zemljama regiona, no u nekim elementima slobodno možemo reći da odskače od njih svojom unutarnjom strukturom i mnoštvom svježih informacija koje donosi.

Najavljene su promocije u pet gradova, prva je planirana 19.9.2020. u 19 sati u Vijećnici u Sarajevu.


Komentari
Na vrh