Aktuelno

Obilježena godišnjica pogibije heroja oslobodilačkog rata Hajrudina Mešića

Polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i odavanjem počasti na mjestu pogibije u Nezuku, te šehidskom mezarju u Sniježnici i učenjem tevhida danas je obilježena 27. godišnjica od pogibije heroja obrambeno – oslobodilačkog rata, brigadnog generala Hajrudina Mešića.

U ime Vlade Tuzlanskog kantona počast je odala delegacija koju su osim premijera Denijala Tulumovića činili ministar finansija Suad Mustajbašić, ministar za boračka pitanja Amir Kulaglić, ministrica zdravstva Dajana Čolić i ministar trgovine, turizma i saobraćaja Edin Buševac.

„Da nije na vrijeme reagovao sigurno da bismo danas, u najboljoj varijanti, bili samo povratnici u nekakav drugi entitet. Teočak je ostao slobodna teritorija, jesmo pretrpjeli sva stradanja u ratu ali nismo morali napuštati domove“ rekao je načelnik Teočaka Taib Muminović.

Hajrudin Mešić bio je komandant Teritorijalne odbrane Ugljevik-Teočak i komandant 1. teočanske brigade s kojima je uspješno oslobađao zauzete teritorije. Njegovi saborci kažu da je insistirao na vojnoj disciplini, viteštvu i poštovanju Ženevske konvencije. Rečenice Kapetana Hajre „Mi vodimo pravedan rat i zbog toga ne možemo izgubiti“, danas se u prigodnom obraćanju sjetio i federalni ministar za pitanja boraca Salko Bukvarević.

Premijer Tulumović je izjavio da nam hrabli lik i djelo Kapetana i Slavne brigade mogu biti inspiracija i poticaj da ni u najtežim momentima ne smijemo posustati.

„Danas kada se s ponosom sjećamo ove, ali i drugih brigada, ne možemo, a da ne pomislimo šta možemo i trebamo još uraditi da budućnost naše djece učinimo boljom. Žrtva Kapetana Hajre i svih šehida nam je zalog i obaveza da činimo više za bolju budućnost. Budućnost u kojoj tu žrtvu ne smijemo zaboraviti, te ćemo se u narednom periodu založiti da se ovo razdoblje naše historije počne izučavati kroz školski plan i program, jer naša djeca i buduće generacije trebaju znati šta se dešavalo, kako se slične stvari više nikada i nikome ne bi ponovile“, zaključio je premijer Tulumović.

 

Na vrh