Aktuelno

Obilježena 42. godišnjica Univerziteta u Tuzli

Univerzitet u Tuzli danas je obilježio svoju 42. godišnjicu od osnivanja. Svečanoj akademiji, koja je upriličena ovim povodom, prisustvovali su brojni predstavnici akademske zajednice sa područja cijele Bosne i Hercegovine, predsjednik Akademije nauke i umjetnosti BiH Miloš Trifković, rektori univerziteta u Bosni i Hercegovini sa kojima Univerzitet u Tuzli već dugo sarađuje, te predstavnici javnog i političkog života našeg kantona.

Svoju čestitku na obilježavanju ovog jubileja izrazio je i premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović.

„Univerzitet u Tuzli je perjanica Tuzlanskog kantona, na čiju budućnost s ponosom i visokim stepenom optimizma svi gledamo. Kao takav Univerzitet je i do sada, a i u buduće će u Vladi Tuzlanskog kantona imati sigurnog i pouzdanog partnera“, rekao je premijer Suljkanović i dodao da je Vlada svoje opredjeljenje više puta do sada pokazala. „Konstantno realiziramo kapitalne investicija kojima nastojimo standard studiranja na Univerzitetu u Tuzli podići na jedan viši nivo. Posebnu pažnju posvetili smo Kampusu Univerziteta, jer to je tamo vidimo perspektivu za njegov dalji rast i razvoj takozvanog studentskog grada. Izgradnja Kampusa Univerziteta u Tuzli je projekat od vitalnog značaja za visoko obrazovanje u Tuzlanskom kantonu i Bosni i Hercegovini. Kao Vlada mi to dobro razumijemo i očekujemo da se on razvija u pravcu da bude nukleus budućeg akademskog razvoja“ rekao je premijer Suljkanović.

Godisnjica UNTZ 07 18 12 2018

„U svom, 42 godine dugom radu, Univerzitet je doprinosio razvoju i jačanju akademskih kapaciteta, izgradnji i napretku našeg društva. Postao je i ostao središte naučnih i intelektualnih aktivnosti, sa nezamjenjivom ulogu u obrazovanju, u svim oblastima života i rada. Premda su se dosadašnje reforme – od integracije univerziteta do uređenja sva tri ciklusa studija, pokazale uspješnima, mi i dalje činimo sve kako bismo ubrzali reforme i postigli najbolje rezultate“, rekla je rektorica Univerziteta u Tuzli Narmina Hadžigrahić.

Na današnjoj svečanosti rektorica Hadžigrahić je najistaknutijim studentima uručila Zlatne plakete, te promovisala profesore koji su ove godine izabrani u zvanja redovnih profesora.

„Ovi mladi ljudi su najbolji dio bosanskohercegovačkog društva i kao mladi vrhunski stručnjaci koji su pokazali izvrsne rezultate zavređuju svaku našu i vašu pažnju, ali i podršku. Oni su budući lideri i mi od njih imamo velika očekivanja, oni su budućnost i ovoga univerziteta i ovoga društva“ rekla je Rektorica uručujući Zlatne plakete, sada već bivšim studentima.

Na vrh