Tuzlanski kanton

Obilježena 32.godišnjica zločina u Hemlijašima u MZ Memići

Delegacija Općine Kalesija predvođena načelnikom Seadom Džafićem, sekretarom Organa uprave Mujom Tosunbegovićem, šeficom u Službi za opću upravu i društvene djelatnosti Hatom Mujčinović, šefom u Službi za budžet i privredu Sulminom Herićem i savjetnikom Alijom Džafićem, predsjedvajući OV Damir Džafić, predstavnici Vijeća MZ Memići predstavnici Koordinacije boračkih udruženja i političkih partija položili su danas cvijeće na spomen obilježju u Memićima u sklopu obilježavanja 8.maja – Dana otpora i stradanja Bošnjaka MZ Memići.

Agresija na našu općinu započela je u martu ubistvom policajaca, a zatim su krenuli napadi na Jelovo Brdo i Gojčin te na istočne dijelove općine Šeher, Hajvaze, Caparde i Memiće. Hrabri pripadnici Armije uspjeli su da pruže otpor i da vrate dio teritorija i sačuvaju Memiće. Našu djecu u školama trebamo učiti o hrabrosti naših sugrađana koji su i živote dali za slobodu i nezavisnost države, kazao je načelnik Sead Džafić prilikom obraćanja.

O otporu koji je pružen u Memićima govorio je i borac Armije RBiH koji je kao maloljetan pristupio odbrani Mensur Malović ističući da se goloruki narod suprostavio daleko nadmoćnijem neprijatelju koji je pored ljudstva imao i mehanizaciju.

On se u svom obraćanju sjetio i saobraca te civilnih žrtava rata koje su ubijene u prvim danima agresije na Memiće.

Nakon Memića, delegacije su posjetile i Hemlijaše gdje je obilježena godišnjica stradanja civila koji su na zvjerski način ubijeni i spaljeni u jednoj štali.

Alija Ibrišević koji je 8.maja zatvoren u štalu sa ostalim komšijama uspio je da pobjegne i sa sobom je kako kaže uspio da povede i komšiju Omera ali su vidjeli ko su izvršioci zločina i ko je naredio ubijanje civila ali do dana današnjeg Tužilaštvo BiH nije nikoga procesuiralo.

Općinski načelnik Sead Džafić razočaran je radom Tužilaštva i sudova u BiH posebno jer se zna ko su izvršioci ovog zločina ali do sada niko nije procesuiran.

Načelnik je kazao da je Općina Kalesija izdvojila do sada novčana sredstva da se uredi spomen obilježje civilnim žrtvama iz Hemlijaša, ali da će nastaviti da pomaže i druge aktivnosti kako bi svi građani Kalesije ali i BiH znali o kakvom zločinu je riječ i ko ga je počinio. 

Na vrh