Tuzlanski kanton

Obilježena 30.godišnjica Regionalnog savjetovanja Patriotske lige

U kalesijskom naselju Tojšići, danas je postrojavanjem jedinice Patriotske lige i prigodnim programom obilježena 30.godišnjica od prvog Regionalnog savjetovanja Patriotske lige za sjeveroistočnu Bosnu koje je održano u ovom naselju 11.januara 1992.godine.

U ime općinskog načelnika prisutnima se obratio sekretar Organa uprave Mujo Tosunbegović koji je kazao da je ovo savjetovanje 1992.godine iznjedrilo mnoge istaknute borce i patriote, koji su stali u odbranu domovine BiH braneći je od agresora.

Dževad Tosunbegović jedan od osnivača PL u Kalesiji i ratni načelnik Kalesije istakao je da danas imamo sličnu situaciju kao i 1992.godine da neprijatelji i danas rade na rušenju domovine države BiH.

Suprostavili smo se takvim nasrtajima prije 30.godina, ako bude potrebe opet ćemo je braniti, rekao je Dževad Tosunbegović okupljenima u Tojšićima.

Patriotska liga je imala značajnu ulogu u odbrani BiH i bila je temelj za formiranje Armije RBiH. I danas Patriotska liga postoji i tu smo, njegujemo kulturu sjećanja, nikome ne prijetimo, ali tu smo za domovinu, rekao je Fedahija Ahmetović, ministar za boračka pitanja TK.

Predsjednik koordinacije boračkih saveza TK, Muzijet Kahrimanović u svom obraćanju je kazao da su patriote prije trideset godina prepoznale zlo koje je dolazilo iz Srbije i Crne Gore te da su uspjeli da to zlo poraze.

Prije početka obilježavanja ove bitne godišnjice, položeno je cvijeće i proučena fatiha za poginule šehide i borce Armije RBiH na centralnom spomen obilježju u Kalesiji i Tojšićima.


Komentari
Na vrh