Tuzla

Obilježena 30. godišnjica III.Tuzlanske brigade

 

Ove godine navršava se 30. godina od formiranja III.Tuzlanske brigade Armije RBiH koja je imala zapažene rezultate u odbrani Bosne i Hercegovine i ovih prostora. Upravo na današnji dan, 19. juna 1992. godine u bivšoj fabrici TTU u Mramoru prvi puta su zvanično postrojene jedinice ove brigade, koju su činili radnici, rudari i građani.

Centralna manifestacija održana je danas na Trgu slobode u Tuzli na kojoj su se prisutnima obratili jedan od komandanata ove brigade Mirsad Mujović te gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Još jednom je istaknut značaj III.Tuzlanske brigade u odbrani Tuzle i Bosne i Hercegovine te naglašeno kako se u to vrijeme branila domovina sa iznimno velikom dozom patriotizma.

„Da nije bilo branilaca Tuzle okupljenih u sve tuzlanske brigade pa tako i u III. Tuzlanskoj brigadi, Tuzla bi doživjela sudbinu okupiranog grada od strane strašne vojske kojom su komandovali poslije pravosnažno presuđeni ratni zločinci Karadžić i Mladić. Tuzla se u to vrijeme odbranila snagom hrabrosti, ljudskosti i zajedništvom i to je jedna velika vrijednost, tu tradiciju antifašizma koju i danas njeguju nekadašnji pripadnici Armije Bosne i Hercegovine“- kazao je između ostalog u svom obraćanju gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Jedan od komandanata ove brigade u vrijeme kada se branila sloboda i domovina bio je i Mirsad Mujović koji je istakao da su se borci ove brigade u periodu svog osnivanja branili slabo naoružani, te da su se takvi suprostavili tadašnjoj velikoj vojnoj sili u Evropi.

„Kako su odmicala borbena dejstva brigada je u pogledu naoružanja postajala sve jača jer se veći dio oružja zarobljavao. Naš zadatak je u samom početku bio braniti sjeveroistočne dijelove Tuzle a želim napomenuti za one koji ne znaju da je prva borbena linija u samom početku bila kod česme u Simin Hanu. Odatle su jedinice III. Tuzlanske brigade pomjerile položaje daleko prema Majevici, tako da je grad bio pošteđen borbenih dejstava u svom užem okruženju, osim dalekometnom artiljerijom sa neprijateljskih položaja“- kazao je ovom prilikom Mujović.

Današnjoj centralnoj manifestaciji obilježavanja 30. godišnjice od formiranja III.Tuzlanske brigade prethodili su obilasci spomenika, mezarja i grobnih mjesta bivših komandanata ove brigade, kao i odlikovanih najhrabrijih sinova ove brigade.

Danas je i po prvi puta otvorena izložba ratnih fotografija čiji su autori sami borci ove brigade uz svesrdnu pomoć kustosa i istoričara Muzeja Istočne Bosne Nermina Ibrića te uposlenika ove ustanove koji su dali veliki doprinos da brojne fotografije ratnog i herojskog puta III.Tuzlanske brigade ugledaju svjetlo dana.

„Naša obaveza je danas bila da pružimo tehničku i stručnu pomoć prilikom realizacije ove izložbe što smo i uradili sa velikim zadovoljstvom zajedno sa veteranima ove brigade i ono što me fasciniralo prilikom postavke ove izložbe je količina materijala kojeg posjeduju i kojeg su sakupili za kratko vrijeme a naročito me raduje danas činjenica da će kompletan materijal biti ustupljen Muzeju Istočne Bosne kako bi ga mogle vidjeti i buduće generacije“- kazao je Nermin Ibrić.

U kulturno zabavnom programu na Trgu slobode u Tuzli učestvovali su i folklorni i muzički ansambl UKUD Zvonko Cerić iz Tuzle te vokalni solista i pripadnik ove brigade Ismet Iko Hodžić.

Komentari
Na vrh