Tuzlanski kanton

Obilježena 30.godišnjica bitke na Karovinama

Općinski načelnik Sead Džafić zajedno sa predstavnicima općine Kalesija, članovima porodica šehida i poginulih boraca, boračkih udruženja te predstavnicima Vijeća MZ Hrasno Donje i Hrasno Gornje jučer su položili cvijeće i proučili fatihu na spomen obilježju poginulim borcima na lokalitetu Karovine.

Na ovom lokalitetu prije 30.godina svoje živote za slobodu Bosne i Hercegovine dalo je 27 boraca, pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Odajemo počast svim poginulim borcima i šehidima. Mogu slobodno reći da 92.godine nije odbranjena samo Kalesija, odbranjena je i Tuzla. Želim da se zahvalim svima koji su došli na ovaj lokalitet da odaju počast onima zbog kojih danas ovom zemljom slobodno hodimo, rekao je Sead Džafić načelnik općine Kalesija.

Ispred Jedinstvene organizacije boraca obratio se Šemsudin Ćatić rekavši da su Karovine bile veoma bitna kota jer da su agresori uspostavili liniju Karovine-Lisača-Aerodrom Dubrave i Vis teško bi se mogao ovaj teritorij braniti.

Kakva je težina ove bitke bila govore imena koja su uklesana na spomen ploči. Ćatić dodaje kako je veliku ulogu te 92.godine imalo i lokalno stanovništvo koje je pomagalo u iznošenju ranjenih boraca ali u dopremanju hrane.

Načelnik Džafić za prisutnima poručio da u ovim teškim vremenima ne gledaju ko je koja politička partija ili stranka, već da zajedno rade na očuvanju domovine Bosne i Hercegovine i sjećanja na one koji su živote dali za njenu odbranu. Također, poručio je da istinu treba pričati mlađim generacijama kako bi znali šta se dešavalo na ovim prostorima i kako bi znali ko su heroji odbrane njihove zemlje.


Komentari
Na vrh