Vijesti

Obilježena 27. godišnjica Treće tuzlanske brigade

Postrojavanjem boraca na stadionu u Mramoru uz prisustvo velikog broja bivših boraca ove brigade, građana Mramora te brojnih gostiju obilježena je 27. godišnjica formiranja 3.Tuzlanske brigade.

19.juna 1992. godine i zvanično je formirana 3.Tuzlanska brigada, sastavljena od nekoliko bataljona, uglavnom radnika, rudara u to vrijeme već prekaljenih boraca, koji su iza sebe do 19. juna imali zapažene rezultate u odbrani Bosne i Hercegovine.

O samom značaju 3. Tuzlanske brigade i njenom doprinosu u odbrani Bosne i Hercegovine na skupu u Mramoru govorili su komandanti ove brigade Kemo Džanko i Mirsad Mujović te jedan od komandanata 1. Tuzlanske brigade Jusuf Šećerbegović.

Selim Hirkić je nastradao od  granate na brčanskom ratištu 1993. godine i ostao invalid: „Imam nekakva primanja, nebitno. Dao sam što sam mogao dati za BiH i njenu odbranu da bi danas bili slobodni“.- kazao je kratko Hirkić te dodao da su borci 3.Tuzlanske brigade bili izuzetno hrabri i da je to nešto što će se teško opisati jer ta hrabrost kaže Hirkić se ne može mjeriti.

 

DSC_0020_800x534

U sklopu obilježavanja godišnjice 3.Tuzlanske brigade položeni su vijenci i cvijeće na spomen obilježjima na Slanoj Banji, zatim na mezar posthumno odlikovanih Zlatnih ljiljana ove brigade Nurdina Dine Hasića, Mire Čorbića,i Bajrama Malkočevića,

Cvijeće je položeno i na grobna mjesta Nike Ivanovića, te na mezar prvog komandanta ove brigade Dr. Enesa Atića te na spomenik svim poginulim borcima i šehidima ove brigade u krugu bivše fabrike TTU u Mramoru te na spomen obilježje ispred Doma kulture.

Ova brigada je za odbranu Bosne i Hercegovine dala 165 šehida i poginulih boraca, te 319 teže i 932 lakše ranjena borca, dok je čak 39 boraca ove brigade poginulo van odgovornosti zone 2. Korpusa, na ratištima širom BiH.

Ovim povodom uručena su tek četiri priznanja zaslužnim pojedincima za kako je navedeno njegovanje tradicije 3.tuzlanske brigade a odigrana je i revijalna utakmica između treće i druge brigade.

O uspjehu 3.Tuzlanske brigade svjedoče oslobađanja brojnih sela. Preživjeli ne zaboravljaju porodice svojih poginulih saboraca i svake godine organizuju obilaske. Sredstva za posjete i obilježavanje godišnjica, kako kažu,  prikupljaju sami. Osim demobilisanih boraca, i građana u obilježavanju 27. godišnjice Treće tuzlanske brigade sudjelovali su i učenici OŠ „Mramor“.

 

DSC_0078_800x534

Nakon postrojavanja boraca i programa upriličeno je i druženje svih boraca.

Sebe će rijetko gdje istaći ali svakako veliki doprinos da sjećanje na 3.Tuzlansku brigadu živi daju Redžep Muratović i Salko Mehmedović.


Komentari
Na vrh