Aktuelno

Obilježena 26. godišnjica od formiranja 2. korpusa ARBiH

U povodu obilježavanja 29. septembra – Dana formiranja 2. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine delegacija Vlade Tuzlanskog kantona položila je cvijeće i odala počast na spomen obilježjima na Slanoj Banji u Tuzli i na spomen obilježju poginulim pripadnicima MUP-a u odbrambeno oslobodilačkom ratu 1992-95.

 

Delegaciju Vlade Tuzlanskog kantona osim premijera Jakuba Suljkanovića činili su ministrica rada, socijalne politike i povratka Sandra Memić, ministrica kulture, sporta i mladih Slavena Vojinović, ministar finansija Tuzlanskog kantona Miralem Nuhanović, ministar za boračka pitanja Tuzlanskog kantona Enes Gegić, ministar trgovine turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona Mirsad Gluhić, ministar obrazovanja i nauke Zlatan Muratović i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Mufid Klinčević.
Nakon polaganja cvijeća na spomen obilježjima u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli je upriličena svečana akademija.
Ovom prilikom premijer Suljkanović je u svom obraćanju istakao da pažnja koju danas posvećujemo ovom datumu, nije toliko važna zbog nas, koliko zbog mlađih generacija koje dolaze, te još jednom akcentirao potrebu stalne brige za boračku populaciju, rješavanje prioritetnih problema za porodice šehida i poginulih boraca i ratne vojne invalide, te zapošljavanje demobilisanih boraca.
„Mlade generacije zbog svoje budućnosti moraju poznavati svoju historiju. U tom smislu, a kako bi smo što veću količinu podataka i činjenica sačuvali i prezentirali javnosti, mi smo kao Vlada u proteklom periodu izradili i izdali Monografiju II korpusa, a od ove godine smo i u nastavne programe u školama uvrstili izučavanje perioda 1992-‘95.”, rekao je premijer Suljkanović i dodao da je Tuzlanski kanton u proteklim godinama pokazao poseban senzibilitet prema boračkoj populaciji.

Dan_II_korpusa_08_29_09_2018
„Vlada TK i Ministarstvo za boračka pitanja sve ove godine kroz dopunska prava, za zapošljavanje, samozapošljavanje, liječenje, stipendiranje djece, stambeno zbrinjavanje i drugo, brine za svoje borce i njihove porodice. Rast pozicije u Budžetu za rješavanje potreba boraca i članova njihovih porodica usklađuje se svake godine naspram potreba koje ima ova populacija. Niti jednog momenta ne smijemo zaboraviti da smo danas u prilici graditi Bosnu i Hercegovinu zahvaljujući upravo pripadnicima Armije Republike Bosne i Hercegovine”, zaključio je na kraju premijer Suljkanović.

Na vrh