Aktuelno

Obilježena 24. godišnjica zločina na tuzlanskoj Kapiji (VIDEO)

Tuzla danas obilježava 24 godine od stravičnog masakra na Kapiji, kada je granata ispaljena sa Ozrena 25. maja 1995. godine na tom mjestu usmrtila 71 osobu, a ranila više od 200. Ovaj masakr, poznat i kao zločin nad tuzlanskom mladošću, jedan je od najtežih zločina počinjenih nad civilima Tuzle.

Komemorativna manifestacija, sjećanje na žrtve te tragedije i na sve civilne žrtve proteklog rata, počela je danas na Slanoj Banji puštanjem 71 goluba, polaganjem vijenaca i cvijeća u spomen civilnim žrtvama masakra, a zatim nastavljena na samom mjestu stradanja.

Porodice žrtava zločina i brojni prijatelji su od jutarnjih sati počeli dolaziti na lokaciju Memorijalnog kompleksa “Aleja mladosti”, gdje su obišli vječno počivalište nedužno stradalih civila čiji su životi prekinuti na Dan mladosti.

Cvijeće i vijence, uz učenje Fatihe i odavanje počasti žrtvama, položili su čelnici gradske i kantonalne vlasti, delegacija Vlade FBiH, brojna udruženja i organizacije, sportski kolektivi, građani i mnogi drugi koji se s velikom tugom i boli prisjećaju 25. maja 1995. godine

Granatu sa Ozrena ispalila je tog datuma srpska vojska pod komandom Novaka Đukića koji je naredio da se topovskim projektilima gađaju civilni ciljevi u Tuzli.

Novak Đukić je danas na slobodi i boravi u Srbiji čije državljanstvo posjeduje.

Na vrh