Tuzla

Obilježen “Zlatni septembar” na Trgu slobode u Tuzli

Udruženje porodica prijatelja djece oboljele i izliječene od leukemije  i drugih malignih bolesti (PIPOL) sa područja Tuzlanskog kantona danas su realizovali centralnu aktivnosti povodom mjeseca svjesnosti o pojavi malignih oboljenja u dječijoj dobi.

 

 

Zajedno sa učenicima srednjih škola, između ostalog, oblikovali su živu zlatnu vrpcu u znak podrške djeci i mladim oboljelim i izliječenim od raka i u znak sjećanja za prerano preminule mališane.

– Nažalost, Tuzlanski kanton drži neslavnu prvu poziciju po pojavi malignih oboljenja u dječijem dobu. Svake godine se otprilike ustanovi oboljenje kod 12 do 16 mališana. I ove godine nije ništa drugačija situacija. Prema posljednjim informacijama, trenutno kroz različite faze bolničkog liječenja prolazi oko desetero djece i mi se nadamo da će ove godine biti malo manji taj broj, a najsretniji bi bili da se ni kod jednog djeteta ne pojavi ta strašna dijagnoza – kaže Amra Saračević, predsjednica Udruženja PIPOL.

Podršku realizaciji programa “Zlatni septembar” pružili su Grad Tuzla i Vlada TK.

– Tokom cijelog mjeseca septembra radili smo konkretne stvari kao što je kupovina kompletnog školskog pribora sa područja TK, Brčko Distrikta i dijela bh. entiteta RS za djecu koja se liječe u UKC Tuzla, obradovali smo i njihovu braću i sestre sa školskim priborom, organizovali smo rehabilitacioni kamp za djecu i porodice. Rehabilitacija je sastavni dio liječenja u zemljama zapadne Evrope i mi to pokušamo ovdje uvesti. Do kraja mjeseca septembra vodit ćemo kampanju na društvenim mrežama – kaže Amra Saračević.


Komentari
Na vrh