Kult(ura)

Obilježen PREŠERNOV DAN u Tuzli

U Tuzli je u subotu 10. februara 2018. godine u organizaciji Udruženja građana slovenačkog porijekla Tuzla svečano obilježen najveći slovenski kulturni praznik, Prešernov dan.

 

Te večeri su se u Galeriji Mandžić, gdje je održana svečana akademija, vihorile dvije zastave – Republike Slovenije i Bosne i Hercegovine, podsjećajući na prijateljstvo i saradnju između Udruženja građana slovenačkog porijekla Tuzla sa svojom matičnom domovinom. Program je počeo intonacijom himne Bosne i Hercegovine, nakon čega je Ženski pevski zbor „Slovenčice“ sa entuzijazmom otpjevao „Zdravljicu“. U nastavku je u ime Udruženja građana slovenačkog porijekla Tuzla predsjednica Dragica Tešić pozdravila mnogobrojnu publiku i rekla nekoliko rečenica o dr. Francetu Prešernu.

 

Nakon toga su na svečanoj akademiji nastupili Ženski pevski zbor „Slovenčice“ iz Tuzle pod dirigentskom palicom prof. Lejle Mulaosmanović uz pratnju Mirele Ibrahimović Mehanović na harmonici i slovenska muzička grupa „Bort&Lamai“ iz Novog mesta (Slovenija) koju čine vokal Lara Pureber i gitaristi Borut Antončič i Primož Moškon-Vrač. Publika u galeriji je stoga mogla čuti dobre stare slovenske pjesme poput „Pod oknom“, „V dolini tihi“, „Po jezeru“, „Mi se imamo radi“, „Zemlja pleše“, „Siva pot“, „Adijo zdrava ostani“, „Slovenskega naroda sin“… Događaj u povodu Prešernovog dana su sa svojim književnim programom obogatili i učenici dopunske nastave slovenskog jezika i kulture kojeg vodi učiteljica Slavica Pavlović. Učenici su predstavili život i rad dr. Franceta Prešerna, kao i značaj kulturnog praznika za Sloveniju i slovenski narod. Tom prilikom su izvedene recitacije pjesama kao što su „Zdravljica“, „Povodni mož“ i „Vrba“.

 

Ceremoniji je prisustvovao i gradonačelnik grada Tuzle Jasmin Imamović koji je u drugom dijelu programa otvorio Izložbu slika učesnika likovnih kolonija pod nazivom Slovenci u Tuzli. Izloženo je 30 slika od 15 slikara, a slike su za izložbu izabrali i priredili članovi likovne sekcije Udruženja. Ovogodišnji program je bio drugačiji i bogatiji u odnosu na prethodne, a Udruženje građana slovenačkog porijekla Tuzla je pokazalo da zaista može dosta toga ponuditi Gradu na zrnu soli i da je važan dio kulturne scene Tuzle.

 

Organizaciju ovogodišnje manifestacije finansijski su podržali Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine.

 

Na vrh