Tuzlanski kanton

Obilježen Međunarodni dan spomenika i spomeničkih cjelina

Odsjek za historiju u saradnji s Gimnazijom Ismet Mujezinović, Gimnazijom Meša Selimović i Katoličkim školskim centrom sv. Franjo Tuzla, organizovao je jučer posjetu Starom gradu Srebreniku  i Gradačcu, u kojem su studenti Odsjeka za historiju i učenici spomenutih škola, zajedno s učenicima MSŠ „Hasan Kikić“ Gradačac posjetili: Kulu Husein-kapetana Gradaščevića, Sahat kulu, Zavičajnu zbirku, Spomen sobu Mustafe Imamovića i Oklopni voz. Prigodna predavanja održali su: prof. dr. Mersiha Imamović, doc. dr. Salkan Užičanin, Darijan Josipović, Jasmin Arapović, Nedžad Aljić, Amra Hasić i Edin Tokić – svi alumnisti našeg Odsjeka.

Između ostalog, istaknuto je da je 18. april prilika da se još jednom podsjetimo važnosti historije, kao fundamentalne društvene nauke, koja ima veliku ulogu u oblikovanju nacionalnog bića naših mladih naraštaja, a također i za očuvanje identiteta, kulture i tradicije. U tom domenu su i naši kulturno-historijski spomenici (sakralne i profane provenijencije) – jedni od važnijih simbola države. Naravno, 18. april ne treba biti jedini datum kada će se govoriti o značaju tih spomenika. Na tome svi trebamo puno raditi, a posebno o tome poučavati mlađe naraštaje, zbog vremena u kojem dominiraju savremene tehnologije. Oni moraju znati da kultura oblikuje identitet, a bez identiteta, kao da ne postojimo. Njegovanje nacionalnih identiteta, različitosti i sličnosti satkano je između ostalog i u našem kulturnom naslijeđu. Inače, kulturno-historijski spomenici imaju važnu ulogu u razvoju turizma, a time i privrede lokalne sredine u kojoj se nalaze, ali i zemlje u cjelini.

Zahvaljujemo se Centru za kulturu Srebrenik za podršku, kao i našim domaćinima u Gradačcu: kolegi i kolegicama E. Tokić, A. Hasić, Subhiji Smajlović, zatim Raifu ef. Huskiću i osoblju biblioteke „Alija Isaković i Centru za kulturu „Ahmed Muradbegović“.

 

Prof. dr. Mersiha Imamović

Filozofski fakultet Univerziteta u Tuzli

Odsjek za historiju

Na vrh